Dieta 5

Osoba cierpiąca na chorobę przewlekłą nie może obejść się bez specjalnego odżywiania. Większości chorób nie da się w ogóle wyleczyć, dopóki nie dostosujesz diety.

Przepisywanie diety nr 5

Dieta numer 5 została opracowana przez radzieckiego dietetyka Michaiła Pevznera. Zwykle jest przepisywany osobom z chorobami pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych. Może to być zapalenie pęcherzyka żółciowego i wątroby, które są na etapie zdrowienia, przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, kamica żółciowa. Głównym warunkiem powołania tej diety jest brak wyraźnej patologii jelit.

Cel diety nr 5

Głównym celem diety numer 5 jest chemiczne oszczędzenie wątroby w oparciu o warunki dobrego odżywiania, a także przywrócenie normalnego stanu funkcji dróg żółciowych. Skuteczność diety osiąga się poprzez ograniczenie w diecie produktów zawierających tłuszcze, kwasy organiczne, olejki eteryczne. Preferowane są pokarmy bogate w błonnik. Ta dieta charakteryzuje się lekkim, mlecznym, pożywnym i bogatym w witaminy pokarmem. Możesz jeść tylko 60 gramów tłuszczu, 100 gramów białka i 500 gramów węglowodanów dziennie, co daje około 3000 kalorii.

Zalecane posiłki i produkty

Jeśli masz tego rodzaju chorobę, wtedy stosowanie różnych zup będzie bardzo przydatne dla organizmu. Może to być wegetariańska kapuśniak, barszcz, zupa jarzynowa lub nabiałowa, barszcz. Najważniejsze, żeby nie dodawać smażonych warzyw i mąki, najlepiej je wcześniej wysuszyć. Chleb może być użyty tylko z obranej i posianej mąki, najlepiej z wczorajszego wypieku. Możesz też skosztować suchego biszkoptu lub trwałego ciasteczka.
Menu powinno zawierać chude lub chude mięso, takie jak jagnięcina, wołowina, królik, indyk i kurczak. Musi być gotowany lub pieczony w piekarniku. Z chudej ryby można przyrządzić suflet lub klopsiki
Produkty mleczne mają ogromne znaczenie. Do różnych potraw można dodawać niskotłuszczowy i łagodny ser, a kefir, mleko lub maślankę najlepiej spożywać na noc.
Pomimo tak wielu ograniczeń dieta 5 jest nadal nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Wszak można jeść ryby faszerowane, śledzie o niskiej zawartości tłuszczu, sałatki z owoców morza, winegret, dietetyczne kiełbasy, niskotłuszczową szynkę, sałatki owocowo-warzywne. Twoja dieta może również zawierać czekoladki, marmoladę, dżem i miód. Jeśli jesteś miłośnikiem przypraw, do potraw możesz dodawać pietruszkę i koper, cynamon, nabiał i śmietanę. Przy filiżance herbaty lub kawy możesz sobie pozwolić na kanapkę z chlebem żytnim z masłem.

Posiłki i produkty dla niepełnosprawnych

Zabrania się włączania do diety okroshki, zupy z zielonej kapusty, a także bulionów grzybowych, rybno-mięsnych. Spożywanie świeżego chleba, ciasta i ciasta francuskiego, smażone ciasta mogą szkodzić zdrowiu. W menu nie powinno znaleźć się takich produktów jak gęś, kaczka, wędliny, konserwy, większość kiełbas, ryby francuskie i tłuste. Stosowanie tłustego fermentowanego mleka pieczonego, twarożku, szczawiu, szpinaku, zielonej cebuli, rzodkiewki, marynowanych warzyw, kawioru, czekolady, śmietanki, lodów, czarnej kawy, musztardy, chrzanu i pieprzu oraz oczywiście alkoholu jest wykluczone.

Menu dietetyczne nr 5

  • Na pierwsze śniadanie: można zjeść płatki owsiane z mleka, twarożek ze śmietaną i cukrem oraz herbatę;
  • Na obiad: pieczone jabłka;
  • Na obiad: wegetariańska zupa jarzynowa, gotowany kurczak, gotowany ryż i kompot z suszonych owoców;
  • Na podwieczorek: napar z dzikiej róży;
  • Na obiad: tłuczone ziemniaki, gotowana ryba, herbata i sernik;
  • Na noc: 1 szklanka niskotłuszczowego kefiru.

W ten sposób żywienie dietetyczne pozwoli ci złagodzić zaostrzenie choroby i całkowicie znormalizować układ pokarmowy organizmu. Dzięki diecie numer 5 zobaczysz, jak objawy choroby znikną na naszych oczach. Nie używaj zakazanych potraw w swoim menu, ponieważ stymulują one produkcję żółci.