Dieta 9

Cukrzyca jest dość poważną chorobą endokrynologiczną, charakteryzującą się brakiem hormonu insuliny. W rezultacie zwiększony poziom glukozy i ogólnie upośledzony metabolizm. Celem wszystkich środków na tę chorobę jest normalizacja procesów metabolicznych, co oznacza przede wszystkim ustaloną, odpowiednio zorganizowaną dietę. Dieta 9 chroni zdrowie osób z łagodną do umiarkowanej cukrzycą.

Cel przepisywania diety cukrzycowej 9

Normalizacja metabolizmu węglowodanów, zapobieganie naruszeniom metabolizmu tłuszczów, białek, wody i soli. Oprócz oceny reakcji organizmu na stres pokarmowy, co pomaga dobrać optymalną dawkę insuliny i innych leków.

Krótki opis

Dieta o stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Cukier i słodycze są wykluczone lub poważnie ograniczone. Dopuszczalne węglowodany są wyłącznie „prawidłowe”. Ekstrakty, produkty zawierające chlorek sodu i cholesterol są ograniczone. W diecie mile widziany jest błonnik pokarmowy, witaminy i substancje lipotropowe. Preferowane są potrawy pieczone lub gotowane.

Dieta 9 dla diabetyków opiera się na następujących zasadach:

  • jedz często - 5-6 razy dziennie. Jest to konieczne do równomiernego wchłaniania węglowodanów;
  • równe odstępy czasu między posiłkami;
  • wystarczające wypełnienie diety pokarmami, które „powstrzymują” wzrost poziomu cukru we krwi - warzywa, produkty mączne (na przykład chleb z otrębów, ale nie wypieki i arcydzieła cukiernicze);
  • równe spożycie kalorii. Zarówno codziennie, jak i przy każdym posiłku.
  • pod innymi względami dieta diabetyka nie powinna różnić się od diety, którą można nazwać zdrową.

Co robić, a czego nie?

Zalecane jedzenie i posiłki:

  • zupy. Warzywa, buraki, kapuśniak, okroshka;
  • buliony. Mięso, ryby, grzyby;
  • chleb, mąka. Żyto, otręby, pszenica z pieczywa drugiego gatunku (ok. 300g dziennie);
  • mięso, drób, ryby. Wszystkie odmiany o niskiej zawartości tłuszczu. Trochę wątroby;
  • tłuszcz. Kremowe i warzywne;
  • mleko i fermentowane produkty mleczne;
  • warzywa;
  • owoce. Galaretka, kompoty, galaretka. Kochanie bez fanatyzmu;
  • prawie wszystkie zboża;
  • jedno jajko dziennie. Na miękko / w formie omletu białkowego;
  • łagodne przyprawy, niskotłuszczowe sosy;
  • herbata, rosół z dzikiej róży, soki bez cukru. Kawa może być, ale nie dać się ponieść.

Zabronione, a zatem wykluczone:

  • tłuste, mocne buliony;
  • tłuste ryby, mięso, wędliny, wędliny, konserwy, kawior;
  • śmietana, sery solone, słodkie twarogi;
  • babeczki, ciasto francuskie, lody, dżem;
  • winogrona, rodzynki, daktyle, banany;
  • ryż, kasza manna, makaron;
  • słodkie soki, lemoniady;
  • kulinarne tłuszcze mięsne.

Menu dietetyczne 9 (orientacyjne)

  1. Pierwsze śniadanie: twarożek niskotłuszczowy, mleko, kasza gryczana, herbata.
  2. Lunch: wywar z otrębów.
  3. Obiad: wegetariańska kapuśniak ze świeżą kapustą i olejem słonecznikowym, gotowane mięso z sosem mlecznym, marchewka, galaretka owocowa.
  4. Podwieczorek: świeże jabłka.
  5. Kolacja: sznycel z kapusty, pieczona ryba (z sosem), herbata.
  6. Przed pójściem spać: kefir / sfermentowane pieczone mleko / jogurt.