Dieta 9
Cukrzyca jest dość poważną chorobą endokrynologiczną, charakteryzującą się brakiem hormonu insuliny. W rezultacie zwiększony poziom glukozy i ogólnie upośledzony metabolizm. Celem wszystkich środków na tę chorobę jest normalizacja procesów metabolicznych, co oznacza przede wszystkim ustaloną, odpowiednio zorganizowaną dietę. Dieta 9 chroni zdrowie osób z łagodną do umiarkowanej cukrzycą.
Cel przepisywania diety cukrzycowej 9
Normalizacja metabolizmu węglowodanów, zapobieganie naruszeniom metabolizmu tłuszczów, białek, wody i soli. Oprócz oceny reakcji organizmu na stres pokarmowy, co pomaga dobrać optymalną dawkę insuliny i innych leków.
Krótki opis
Dieta o stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Cukier i słodycze są wykluczone lub poważnie ograniczone. Dopuszczalne węglowodany są wyłącznie „prawidłowe”. Ekstrakty, produkty zawierające chlorek sodu i cholesterol są ograniczone. W diecie mile widziany jest błonnik pokarmowy, witaminy i substancje lipotropowe. Preferowane są potrawy pieczone lub gotowane.
Dieta 9 dla diabetyków opiera się na następujących zasadach:
- jedz często - 5-6 razy dziennie. Jest to konieczne do równomiernego wchłaniania węglowodanów;
- równe odstępy czasu między posiłkami;
- wystarczające wypełnienie diety pokarmami, które „powstrzymują” wzrost poziomu cukru we krwi - warzywa, produkty mączne (na przykład chleb z otrębów, ale nie wypieki i arcydzieła cukiernicze);
- równe spożycie kalorii. Zarówno codziennie, jak i przy każdym posiłku.
- pod innymi względami dieta diabetyka nie powinna różnić się od diety, którą można nazwać zdrową.
Co robić, a czego nie?
Zalecane jedzenie i posiłki:
- zupy. Warzywa, buraki, kapuśniak, okroshka;
- buliony. Mięso, ryby, grzyby;
- chleb, mąka. Żyto, otręby, pszenica z pieczywa drugiego gatunku (ok. 300g dziennie);
- mięso, drób, ryby. Wszystkie odmiany o niskiej zawartości tłuszczu. Trochę wątroby;
- tłuszcz. Kremowe i warzywne;
- mleko i fermentowane produkty mleczne;
- warzywa;
- owoce. Galaretka, kompoty, galaretka. Kochanie bez fanatyzmu;
- prawie wszystkie zboża;
- jedno jajko dziennie. Na miękko / w formie omletu białkowego;
- łagodne przyprawy, niskotłuszczowe sosy;
- herbata, rosół z dzikiej róży, soki bez cukru. Kawa może być, ale nie dać się ponieść.
Zabronione, a zatem wykluczone:
- tłuste, mocne buliony;
- tłuste ryby, mięso, wędliny, wędliny, konserwy, kawior;
- śmietana, sery solone, słodkie twarogi;
- babeczki, ciasto francuskie, lody, dżem;
- winogrona, rodzynki, daktyle, banany;
- ryż, kasza manna, makaron;
- słodkie soki, lemoniady;
- kulinarne tłuszcze mięsne.
Menu dietetyczne 9 (orientacyjne)
- Pierwsze śniadanie: twarożek niskotłuszczowy, mleko, kasza gryczana, herbata.
- Lunch: wywar z otrębów.
- Obiad: wegetariańska kapuśniak ze świeżą kapustą i olejem słonecznikowym, gotowane mięso z sosem mlecznym, marchewka, galaretka owocowa.
- Podwieczorek: świeże jabłka.
- Kolacja: sznycel z kapusty, pieczona ryba (z sosem), herbata.
- Przed pójściem spać: kefir / sfermentowane pieczone mleko / jogurt.