Dieta dla wątroby

W chorobach wątroby celem diety jest przywrócenie jej czynnościowych obowiązków. Konieczne jest znormalizowanie tworzenia i odpływu żółci. Rzeczywiście, jeśli wątroba zostanie zakłócona, jako łańcuch, zaczynają pojawiać się zakłócenia w pracy innych narządów i układów. Do każdej diagnozy warto indywidualnie dobrać dietę. Z zagrożeniem zwyrodnienia tłuszczowego wzbogacaj swoją dietę w substancje lipotropowe. Ta lista zawiera produkty: soję, twarożek, dorsz. Przez długi czas istniał mit o abstynencji od tłuszczu w chorobach wątroby. Zasadniczo ten zakaz jest dość logiczny, ponieważ przy nadmiernym stosowaniu tłustych potraw u takich pacjentów zaczęły pojawiać się bóle wątroby i nudności. Ale współczesna medycyna udowadnia, że ​​jest inaczej. Tacy pacjenci potrzebują w diecie tłuszczów, ale pod warunkiem, że są one odbierane przez organizm iw niewielkich ilościach. Z ich pomocą można polepszyć stan chorej wątroby.

Ile tłuszczu jest bezpieczne? Podczas diety z chorobami wątroby ilość tłuszczu powinna wynosić około stu gramów. Wymagany stosunek tłuszczu zwierzęcego do roślinnego to 70:30. Tłuszcze zwierzęce należy uzupełniać produktami bogatymi w białko, takimi jak mięso lub twarożek. Jest to mieszanka tłuszczów, która najefektywniej działa lipotropowo na organizm, co poprawia efektywność diety.

Konieczne jest również użycie oleju roślinnego. Promuje dobry przepływ żółci. Jeśli wypływ żółci zostanie zakłócony, ilość spożywanych tłuszczów może zostać zwiększona do 150 gramów z powodu tłuszczów roślinnych. Jeśli podczas diety masz zaostrzenie, zmniejsz ilość tłuszczu do 50 gramów. Ale przez krótki czas.

Ilość węglowodanów w diecie nie powinna przekraczać potrzeb fizjologicznych - 100-500 gramów. Proste węglowodany (cukier i wypieki) otrzymują tylko około 70 gramów. Wraz ze wzrostem normy węglowodanów w codziennej diecie, tłuszcz może odkładać się w komórkach, co grozi otyłością. Więc nie daj się ponieść takim produktom.

Przyczyną chorób wątroby są często: ostre infekcje, takie jak zapalenie wątroby, nadużywanie alkoholu i zaburzenia metaboliczne niezwiązane z czynnością wątroby. Najczęstszymi przewlekłymi chorobami wątroby są zapalenie wątroby i zapalenie pęcherzyka żółciowego. Leczenie w takich przypadkach może przepisać tylko doświadczony specjalista. Ponieważ przepisane leki zależą od złożoności procesu i samopoczucia pacjenta. Dieta na choroby wątroby opiera się na diecie frakcyjnej, która jest łagodna dla chorej wątroby. Ważne jest, aby mieć pełny stosunek wszystkich niezbędnych substancji. W przypadku objawów mogą być konieczne leki choleretyczne lub przeciwzapalne.

Podstawowe zasady stosowania diety przy chorobach wątroby:

  • potrzebujesz odpowiedniej ilości łatwo przyswajalnych białek.
  • wymagana dawka tłuszczu jest określana na podstawie samopoczucia pacjenta. Aby zwiększyć odpływ żółci, zwiększa się ilość tłuszczów roślinnych.
  • całkowita waga węglowodanów w diecie powinna być utrzymywana w ramach wymagań fizjologicznych, a przy otyłości - obniżona.
  • należy oszczędzać chorą wątrobę w jak największym stopniu. Dlatego jedzenie należy jeść tylko ugotowane i posiekane.
  • Posiłki należy przyjmować tak często, jak to możliwe, w małych porcjach, aby ułatwić wchłanianie, poprawić przepływ żółci i normalizować pracę żołądka.
  • wzbogacaj swoją dietę w produkty bogate w błonnik. Poprawia procesy żółciopędne i wspomaga usuwanie cholesterolu.

Niedozwolona żywność: wszystkie rodzaje mięsa uważane za tłuste (na przykład wieprzowina, kaczka), konserwy, szpinak, alkohol, szczaw, wędzonki, lody, buliony nasycone, tłuszcze ogniotrwałe, kakao.

Każda choroba wątroby wymaga okresowej diety. Ale jest jedna rzecz, która wymaga tego regularnie - marskość wątroby. Wymaga to leczenia przez całe życie i przestrzegania diety. Ta dieta jest jedną z najsurowszych. Wszystkie powyższe produkty są surowo zabronione, a także: jajka w dowolnej formie, wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe, rzodkiewki, wyroby czekoladowe i śmietankowe, przyprawy ostre, boczek, grzyby, rzodkiewka, pikle, cebula zielona. A co najważniejsze, całkowita eliminacja alkoholu. Tylko 50 gramów wódki może doprowadzić do zaostrzenia nawet na etapie głębokiej remisji. Niestety marskości nie da się całkowicie wyleczyć, ale przestrzeganie diety i dobrego odżywiania może spowolnić jej rozwój.

We współczesnej medycynie dieta wysuwa się na pierwszy plan w leczeniu wątroby. Przecież żaden z wielu leków nie jest w stanie się z nim równać pod względem skuteczności i nie jest w stanie normalizować procesów metabolicznych.