Dieta hipoalergiczna
Przyczyny reakcji alergicznych
Niestety w ostatnich latach wiele osób ma zwiększoną skłonność do różnych reakcji alergicznych na niektóre pokarmy. Być może sprzyja temu niezbyt korzystna sytuacja, jaka rozwinęła się w ostatnich latach w branży spożywczej. Zwiększony stres emocjonalny i stres, w które obfituje współczesne życie, wyczerpując układ odpornościowy, również w pewnym stopniu przyczyniają się do alergii pokarmowych.
Objawy choroby
Ten stan charakteryzuje się szeregiem objawów, do których należą: zmęczenie, wysypka skórna, kaszel, zaburzenia nastroju i wiele innych. W przypadku wszystkich rodzajów chorób alergicznych lekarze zalecają skrupulatne przestrzeganie podstawowych zasad diety hipoalergicznej, która w stosunkowo krótkim czasie pomoże znormalizować aktywność organizmu.
Lista wykluczeń żywności
Przy przejściu na dietę hipoalergiczną należy koniecznie skonsultować się z lekarzem, który opracuje algorytm stopniowego wykluczania z codziennego jadłospisu najbardziej alergizujących pokarmów, które umownie podzielono na trzy grupy. Produkty te obejmują:
- wiele rodzajów ryb, owoców morza i wszelkiego rodzaju kawioru;
- produkty wędzone;
- pikantne i pikantne potrawy, do przygotowania których używa się różnych przypraw;
- produkty marynowane i konserwy;
- słodka woda sodowa;
- alkohol;
- kawa i kakao.
Kupując żywność, należy dokładnie przestudiować informacje na opakowaniu, aby wykluczyć spożycie dużej ilości wzmacniaczy smaku, emulgatorów i konserwantów.
Co możesz uwzględnić w swojej codziennej diecie
Aby zapewnić dobre odżywianie przy tego rodzaju diecie, konieczne jest włączenie do diety mięsa z indyka i cielęciny; kasza gryczana, owsiana i ryżowa; oleje roślinne; nabiał; kompoty z gruszek i jabłek. Należy zauważyć, że dieta hipoalergiczna, w której menu znajdują się dania gotowane w postaci gotowanej lub na parze, pomaga normalizować stan organizmu i eliminować charakterystyczne objawy. Szczególną uwagę należy zwrócić na technologię przygotowania bulionów mięsnych. Wodę należy kilkakrotnie wymieniać po zagotowaniu.
Należy ograniczyć spożycie soli do 7 g dziennie, ponieważ nadmierne spożycie tego pierwiastka w organizmie przyczynia się do zatrzymywania płynów.
Cel tej diety
Dieta hipoalergiczna przyczynia się nie tylko do leczenia, ale także do identyfikacji produktów powodujących stan patologiczny. W tym celu ta dieta jest stosowana przez 2-3 tygodnie. Jeśli po wykluczeniu jakiegokolwiek produktu nastąpi poprawa, to ten produkt będzie alergenem. Algorytm żywieniowy dla alergii jest identyczny jak w *** diecie nr 1 ***, która również zakłada ułamkowe 6 posiłków dziennie w małych porcjach.
Jakie potrawy możesz gotować na diecie hipoalergicznej? Zapiekanki z warzyw w garnkach, dania składające się ze zbóż, mięsa i dyni, warzywa gotowane z mięsem pomogą osobom z tym problemem nie ograniczać przyjemności, jaką czerpią z jedzenia. Należy pamiętać, że przestrzeganie tej diety jest tymczasowe, dlatego należy nastawić się na pozytywny wynik. W końcu optymistyczne nastawienie i wiara czasami pomagają radzić sobie z problemami lepiej niż jakakolwiek dieta.