Dieta na dnę

Dna to przewlekła choroba, która pojawia się w wyniku zaburzeń metabolicznych w organizmie. Aby wyleczyć dnę, konieczne jest usunięcie kwasu moczowego z organizmu. Pacjentom z dną moczanową lekarze zwykle zalecają nie tylko przyjmowanie odpowiednich leków, ale także przestrzeganie określonej diety.
Przede wszystkim pacjent musi całkowicie ograniczyć się do stosowania zwierzęcych białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto w przypadku dny zaleca się posiłki ułamkowe, tj. Musisz jeść pięć razy dziennie.

Niedozwolona żywność dla osób cierpiących na dnę

Dieta dna całkowicie wyklucza stosowanie w diecie takich produktów jak wędzonki, kiełbasy, sól kuchenna, fasola, groszek, konserwy, sery pikantne i słone, a także czekolada, kakao, herbata, kawa i napoje alkoholowe. Istnieją ograniczenia w stosowaniu ciężkiej żywności (smalec i grzyby) oraz produktów mięsnych: mięsa młodych zwierząt, ryb i podrobów. Zarówno lekarze, jak i dietetycy zdecydowanie zalecają takim pacjentom, aby na zawsze zapomnieli o przyprawach i przyprawach, z wyjątkiem liści laurowych i octu stołowego.

Żywność, którą można spożywać w ograniczonych ilościach

W tym segmencie znajdują się przede wszystkim mięso gotowane, łosoś i pstrąg. Z umiarem należy spożywać kalafior, pomidory, rzepę, rzodkiewkę i zieleninę. Dozwolone jest również stosowanie w diecie owoców, jednak należy uważać na śliwki. Mleko i masło można stosować jako dodatki do płatków zbożowych i wszystkich dań głównych.

Dozwolona żywność na dnę

W menu osoby, u której lekarze wykryli dnę, powinny znaleźć się dania przygotowane z chudej ryby, mięsa drobiowego i króliczego, różnych makaronów i płatków zbożowych, kapusty, ogórków, cukinii, bakłażanów. Niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak śmietana, jogurty, sery, a także nasiona, orzechy i rodzynki, są bardzo przydatne dla osoby z tą chorobą. Dietetycy nie wykluczają słodyczy z diety takiego pacjenta. Więc wolno mu dżem, marmoladę, ptasie mleczko i ptasie mleczko. Do napojów polecamy specjalizowaną wodę mineralną i świeżo wyciskany sok z ogórka.

Dietetycy radzą również organizować dni postu. W tym okresie najlepiej spożywać jeden rodzaj warzyw. Jeśli ci się nie uda, możesz mieszać owoce i warzywa i używać ich jako sałatek.

Przykładowe menu diety na dnę na jeden dzień

  • Śniadanie: budyń marchewkowo-jabłkowy z kaszą jaglaną, surówka warzywna, jedno jajko na miękko, 1 szklanka słabej herbaty.
  • Drugie śniadanie: kompot z dzikiej róży.
  • Lunch: placki ziemniaczane, zupa mleczna z makaronem i 1 szklanka galaretki.
  • Podwieczorek: 2 świeże jabłka.
  • Kolacja: gołąbki warzywne z ryżem, ciastami serowymi i 1 szklanką słabej herbaty.
  • Przed snem: wywar z otrębów pszennych.

Należy zauważyć, że główną cechą tej diety jest jej struktura. Dieta na dnę składa się głównie z pokarmów półpłynnych i płynnych, dlatego dziennie należy spożywać od dwóch do trzech litrów płynu. A w dni postu pacjent powinien zjeść do dwóch kilogramów warzyw w ciągu jednego dnia.