Dieta na zapalenie żołądka

Zapalenie błony śluzowej żołądka to chyba jedna z najbardziej nieprzyjemnych i bolesnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Towarzyszą mu dość nieprzyjemne objawy: bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zgaga, odbijanie, niestabilne stolce, częste zaparcia. Według ekspertów około 50% populacji cierpi na przewlekłe zapalenie żołądka, a tylko 15% zwraca się o pomoc do lekarza.

Przyczyny zapalenia żołądka

Cały kompleks różnych czynników wpływa na wystąpienie zapalenia żołądka. Najważniejsze z nich to:

  • - jedzenie w drodze i „sucha żywność”;
  • - nadużywanie tłustych, pikantnych i smażonych potraw;
  • - niezrównoważona dieta;
  • - brak witamin i minerałów;
  • - niska jakość wody pitnej;
  • - złe nawyki (palenie, alkohol);
  • - alergia pokarmowa;
  • - częsty stres i dysfunkcja hormonalna;
  • - choroby uzębienia i wiele innych. inne.

Specyfika diety na zapalenie żołądka

Osoby cierpiące na przewlekłe i ostre zapalenie błony śluzowej żołądka muszą stale przestrzegać diety. Przed wyborem konkretnej diety należy skonsultować się z gastroenterologiem i dietetykiem. Zapalenie błony śluzowej żołądka jest dwojakiego rodzaju: o wysokiej i niskiej kwasowości. Po ustaleniu poziomu kwasowości żołądka lekarz będzie mógł określić, która dieta na zapalenie żołądka jest dla Ciebie odpowiednia. Istnieją jednak pokarmy, których należy unikać w przypadku każdego rodzaju zapalenia żołądka. Ich lista prawie pokrywa się z listą zabronionych pokarmów na zapalenie pęcherzyka żółciowego i zapalenie trzustki . To:

  • dowolny świeży i żytni chleb, ciasto;
  • bogate, tłuste buliony mięsno-rybne, zupa grzybowa, okroshka;
  • tłuste mięso, konserwy, wędliny;
  • kwaśne owoce, pikle, przyprawy;
  • napoje gazowane, czekolada, fast food.

Dieta na zapalenie żołądka z wysoką kwasowością

Głównym celem diety jest zmniejszenie czynności wydzielniczej żołądka. Aby to zrobić, musisz przestrzegać trzech zasad żywieniowych w swojej diecie:

  • Mechaniczne. Konieczne jest usunięcie z jadłospisu produktów zawierających gruboziarnisty błonnik, takich jak: pieczywo z otrębów, musli, rzodkiewki i rzepa, żylaste mięso. Ponadto produkty smażone na oleju są surowo zabronione.
  • Chemical. Nie jedz pokarmów zwiększających wydzielanie soku żołądkowego, na przykład: napoje gazowane, kawa, świeżo wyciskane soki, biała kapusta, czarny chleb, mocne buliony.
  • Termiczne. Pokarmy, które są zbyt gorące i zbyt zimne, powodują nadmierne wydzielanie żołądka, dlatego należy jeść tylko ciepłe pokarmy.

Następujące potrawy i potrawy powinny stanowić podstawę diety:

  • chuda, chuda cielęcina, królik, biały kurczak;
  • chude ryby, owoce morza;
  • omlety białkowe;
  • oślizgłe zboża, takie jak płatki owsiane lub jęczmień perłowy;
  • warzywa, takie jak pomidory, dynia, dynia, marchew, buraki, szparagi.
  • owoce i jagody: truskawki, gruszki, brzoskwinie, maliny, tarte lub gotowane.

Dieta o niskiej kwasowości żołądka

Głównym celem diety jest zwiększenie funkcji wydzielniczej żołądka i jego mechaniczne oszczędzenie. Ta dieta oparta jest na produktach, które stymulują produkcję soku żołądkowego i nie wymagają przedłużonego trawienia. Główne pokarmy i posiłki w diecie:

  • zupy i płynne płatki zbożowe;
  • mięso można nawet smażyć, tylko bez chrupiącej skórki;
  • chuda ryba;
  • prawie wszystkie sfermentowane produkty mleczne, ale tylko jeden dzień;
  • świeże warzywa i owoce;
  • dowolny rodzaj chleba, ale nie świeży;
  • jajka i omlety;
  • kawa, kakao, herbata;
  • soki owocowe i warzywne.

Tak więc, jeśli zdiagnozowano u Ciebie zapalenie błony śluzowej żołądka, dieta, leczenie i zapobieganie zaostrzeniom powinny być najwyższym priorytetem przez cały czas trwania choroby.