Dieta na zapalenie pęcherzyka żółciowego

Zapalenie pęcherzyka żółciowego to zapalenie pęcherzyka żółciowego wynikające z zaostrzenia niedożywienia. Stagnacja żółci w organizmie i rozwój procesów zapalnych w drogach żółciowych jest spowodowany brakiem zdrowej żywności bogatej we włókna roślinne. Jeśli nadal borykasz się z tą chorobą, zdecydowanie musisz zacząć monitorować swoją dietę i przestrzegać specjalnej diety na zapalenie pęcherzyka żółciowego.

Główna istota i cechy diety na zapalenie pęcherzyka żółciowego

Głównym celem tej diety jest usunięcie żółci z pęcherzyka żółciowego i wyeliminowanie istniejącego stanu zapalnego. Pacjenci z tą chorobą są zwykle zalecani przez lekarzy, aby spożywali tylko łatwo przyswajalne tłuszcze i pokarmy zawierające dużo soli magnezu. Dzięki zastosowaniu takich produktów poprawia się wydzielanie żółci człowieka, znacznie zmniejszają się skurcze i ból pęcherzyka żółciowego. Jest to kasza gryczana, owoce i warzywa, które zawierają dużą ilość soli magnezu.
Dieta na zapalenie pęcherzyka żółciowego obejmuje 4-5 posiłków dziennie i w małych porcjach. Dzięki temu poprawia się przyswajanie tłuszczów, a wraz z zawartymi w niej mikroorganizmami uwalniana jest żółć. W końcu to mikroorganizmy przyczyniają się do zaostrzenia procesu zapalnego. Jeśli pacjent je tylko trzy razy dziennie, to podczas przerw żółć zatrzyma się w woreczku żółciowym, co doprowadzi do pojawienia się kamieni lub rozwoju infekcji. Przy częstym karmieniu żółć nie zatrzymuje się i z czasem opuszcza drogi żółciowe.
W całej diecie zaleca się gotowanie potraw gotowanych lub gotowanych na parze. Lekarze całkowicie wykluczają smażone potrawy z diety pacjenta z zapaleniem pęcherzyka żółciowego, ale pieczone potrawy są dopuszczalne, ale tylko w rozsądnych ilościach. Ponadto jedzenie nie powinno być zbyt gorące ani zbyt zimne, ponieważ prowadzi to do skurczów żołądka.

Zalecane jedzenie

Najważniejsze w tej diecie jest spożywanie produktów mlecznych: twarogu, kefiru, mleka, a także chudego mięsa i drobiu. Możesz włączyć do swojej diety jagody, owoce, warzywa i jajka, ale nie więcej niż dwie sztuki na tydzień. Zaleca się dodawanie niewielkiej ilości oleju roślinnego do gotowych posiłków - około 20-30 ml dziennie, a masła - nie więcej niż 15 g dziennie. Danie główne powinno być tą samą owsianką, z wyjątkiem kaszy jaglanej i czerstwego, suszonego chleba. Odpowiednie napoje to soki owocowe, galaretka, kompot, herbata i naturalna kawa z mlekiem.

Niedozwolona żywność na zapalenie pęcherzyka żółciowego

Dieta na zapalenie pęcherzyka żółciowego jest dość surowa, a dietetycy starają się ograniczyć swoim pacjentom spożywanie tłustej jagnięciny, wieprzowiny, kaczki i gęsi, roślin strączkowych, fasoli, szpinaku, szczawiu. W żadnym wypadku nie wolno spożywać różnych wędlin i kiełbas, a także bulionów rybnych i mięsnych. Konserwy i marynaty są przeciwwskazane u pacjentów z zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Zapomnij też o czekoladzie, kakao, ciastach i kwaśnych owocach.

Przykładowe menu diety na zapalenie pęcherzyka żółciowego

Na pierwsze śniadanie musisz zrobić sobie wywar z dzikiej róży, ugotować kaszę gryczaną z masłem, twarożek ze śmietaną i herbatą.
Na obiad można użyć 2 brzoskwiń i 1 szklanki mleka.
Obiad powinien składać się z zupy jarzynowej, gotowanych ziemniaków, kotletów gotowanych na parze i 1 szklanki herbaty.
Na podwieczorek można skosztować sałatki warzywnej i soku owocowego.
Na obiad musisz przygotować kompot z suszonych owoców i niskotłuszczowy budyń serowy. W ciągu dnia lekarze mogą jeść 10 g soli, 50 g cukru i 400 g chleba.