Dieta numer 1
Osoby, które kiedykolwiek doświadczyły zaostrzenia zapalenia żołądka, doskonale zdają sobie sprawę z ważnej roli, jaką w leczeniu odgrywa prawidłowe odżywianie i specjalna oszczędna dieta. Tabela nr 1 została opracowana przez dietetyka Michaiła Pevznera. Dieta nr 1 przeznaczona jest dla osób cierpiących na nieżyt żołądka z wysoką kwasowością, wrzody żołądka i dwunastnicy. Zalecamy również, aby najpierw zapoznać się z dietą na zapalenie żołądka , jeśli jesteś podatny na tę chorobę.
Cel diety nr 1
Celem diety jest umiarkowane oszczędzenie przewodu pokarmowego, dobre odżywienie, zmniejszenie i usprawnienie gojenia się stanów zapalnych i wrzodów oraz normalizacja poziomu kwasowości w żołądku. Dieta 1 jest fizjologicznie kompletna, ponieważ zawiera odpowiednią ilość białek, tłuszczów i węglowodanów.
Dieta nr 1 reżim żywieniowy
- Dieta nr 1 zapewnia 5-6 posiłków dziennie, a wieczorem wypija się szklankę mleka lub śmietanki.
- Dzienne spożycie kalorii to 2800-3000 kalorii.
- Stosowanie drażniących błon śluzowych, aktywujących funkcje wydzielnicze żołądka oraz trudnych do strawienia pokarmów i potraw jest wykluczone.
- Dania podawane są w postaci puree, gotowanej lub gotowanej na parze.
- Niektóre potrawy można upiec, ale bez skórki.
- Mięso i ryby można podawać w kawałkach.
- Używanie ostrych przypraw jest surowo zabronione i istnieją ograniczenia dotyczące używania soli.
Niedozwolona żywność i żywność z diety numer 1
Menu dietetyczne 1 wyklucza stosowanie produktów zawierających gruby błonnik włóknisty i mających silny efekt sokogonny. Następujące produkty są surowo zabronione:
- dowolny świeży chleb, chleb żytni i otrębowy, ciasto francuskie, ciasto;
- zupy na bazie bogatych bulionów mięsnych i rybnych, barszcz, okroshka, zupa grzybowa;
- konserwy, wędliny, kiełbaski, gorące przekąski;
- tłuste mięso, drób, ryby;
- pikantne i słone sery, sfermentowane produkty mleczne z dużą zawartością kwasu;
- jajka sadzone i jajka na twardo;
- rośliny strączkowe, kukurydza, jęczmień;
- pikle i marynaty;
- ogórki, szczaw, rzepa, rzodkiewka, rzodkiewka, kapusta, grzyby, szpinak, cebula;
- czekolada, lody, kwaśne świeże owoce i jagody;
- sosy pomidorowe, musztarda, chrzan, ostre przyprawy;
- kawa, napoje gazowane, kwas chlebowy.
Zalecane pokarmy i posiłki z diety nr 1
Produkty piekarnicze
- wczorajszy lub suszony chleb pszenny;
- suche lub herbatnikowe, suche ciastko;
- niegotowane bułki, pieczone ciasta.
Zupy
- zupy zbożowe z bulionem warzywnym;
- zupy mleczne z gotowanych zbóż (kasza manna, płatki owsiane);
- zupa makaronowa z warzywami;
- zupa przygotowana z gotowanego mięsa lub kurczaka.
Zupy można przyprawiać masłem, sosem jajeczno-mlecznym, niskotłuszczową śmietaną lub śmietaną.
Drób i mięso
- chuda i chuda cielęcina, wołowina, młoda jagnięcina, chuda wieprzowina, mięso królicze;
- chudy kurczak i indyk bez skóry;
- język, wątroba.
Dania mięsne gotowane lub gotowane na parze: kotlety, zrazy, suflet, stroganow wołowy, klopsiki.
Ryby
Można jeść chude ryby bez skóry. Ryby, podobnie jak mięso, są gotowane lub gotowane na parze.
Jajka
2-3 sztuki dziennie. Możesz zjeść omlet na miękko lub na parze.
Nabiał i fermentowane produkty mleczne
- śmietanka, mleko;
- acidophilus, bezkwasowy kefir, jogurt;
- oszczędne oszacowanie;
- świeży puree z twarogu;
- ser niskotłuszczowy (sporadycznie iw małych ilościach).
Produkty te można wykorzystać do przygotowania pieczonych ciast serowych, puddingów, sufletów, leniwych pierogów.
Owoce i słodycze
- galaretka owocowo-jagodowa, galaretka, mus;
- miód, bezkwasowy dżem;
- galaretka mleczna, krem maślany.
Napoje
- zielona, ziołowa i słaba czarna herbata;
- słaba kawa z mlekiem, kakao;
- wywar z dzikiej róży;
- słodkie soki jagodowe i owocowe rozcieńczone wodą.