Dieta numer 1

Osoby, które kiedykolwiek doświadczyły zaostrzenia zapalenia żołądka, doskonale zdają sobie sprawę z ważnej roli, jaką w leczeniu odgrywa prawidłowe odżywianie i specjalna oszczędna dieta. Tabela nr 1 została opracowana przez dietetyka Michaiła Pevznera. Dieta nr 1 przeznaczona jest dla osób cierpiących na nieżyt żołądka z wysoką kwasowością, wrzody żołądka i dwunastnicy. Zalecamy również, aby najpierw zapoznać się z dietą na zapalenie żołądka , jeśli jesteś podatny na tę chorobę.

Cel diety nr 1

Celem diety jest umiarkowane oszczędzenie przewodu pokarmowego, dobre odżywienie, zmniejszenie i usprawnienie gojenia się stanów zapalnych i wrzodów oraz normalizacja poziomu kwasowości w żołądku. Dieta 1 jest fizjologicznie kompletna, ponieważ zawiera odpowiednią ilość białek, tłuszczów i węglowodanów.

Dieta nr 1 reżim żywieniowy

  • Dieta nr 1 zapewnia 5-6 posiłków dziennie, a wieczorem wypija się szklankę mleka lub śmietanki.
  • Dzienne spożycie kalorii to 2800-3000 kalorii.
  • Stosowanie drażniących błon śluzowych, aktywujących funkcje wydzielnicze żołądka oraz trudnych do strawienia pokarmów i potraw jest wykluczone.
  • Dania podawane są w postaci puree, gotowanej lub gotowanej na parze.
  • Niektóre potrawy można upiec, ale bez skórki.
  • Mięso i ryby można podawać w kawałkach.
  • Używanie ostrych przypraw jest surowo zabronione i istnieją ograniczenia dotyczące używania soli.

Niedozwolona żywność i żywność z diety numer 1

Menu dietetyczne 1 wyklucza stosowanie produktów zawierających gruby błonnik włóknisty i mających silny efekt sokogonny. Następujące produkty są surowo zabronione:

  • dowolny świeży chleb, chleb żytni i otrębowy, ciasto francuskie, ciasto;
  • zupy na bazie bogatych bulionów mięsnych i rybnych, barszcz, okroshka, zupa grzybowa;
  • konserwy, wędliny, kiełbaski, gorące przekąski;
  • tłuste mięso, drób, ryby;
  • pikantne i słone sery, sfermentowane produkty mleczne z dużą zawartością kwasu;
  • jajka sadzone i jajka na twardo;
  • rośliny strączkowe, kukurydza, jęczmień;
  • pikle i marynaty;
  • ogórki, szczaw, rzepa, rzodkiewka, rzodkiewka, kapusta, grzyby, szpinak, cebula;
  • czekolada, lody, kwaśne świeże owoce i jagody;
  • sosy pomidorowe, musztarda, chrzan, ostre przyprawy;
  • kawa, napoje gazowane, kwas chlebowy.

Zalecane pokarmy i posiłki z diety nr 1

Produkty piekarnicze

  • wczorajszy lub suszony chleb pszenny;
  • suche lub herbatnikowe, suche ciastko;
  • niegotowane bułki, pieczone ciasta.

Zupy

  • zupy zbożowe z bulionem warzywnym;
  • zupy mleczne z gotowanych zbóż (kasza manna, płatki owsiane);
  • zupa makaronowa z warzywami;
  • zupa przygotowana z gotowanego mięsa lub kurczaka.

Zupy można przyprawiać masłem, sosem jajeczno-mlecznym, niskotłuszczową śmietaną lub śmietaną.

Drób i mięso

  • chuda i chuda cielęcina, wołowina, młoda jagnięcina, chuda wieprzowina, mięso królicze;
  • chudy kurczak i indyk bez skóry;
  • język, wątroba.

Dania mięsne gotowane lub gotowane na parze: kotlety, zrazy, suflet, stroganow wołowy, klopsiki.

Ryby

Można jeść chude ryby bez skóry. Ryby, podobnie jak mięso, są gotowane lub gotowane na parze.

Jajka

2-3 sztuki dziennie. Możesz zjeść omlet na miękko lub na parze.

Nabiał i fermentowane produkty mleczne

  • śmietanka, mleko;
  • acidophilus, bezkwasowy kefir, jogurt;
  • oszczędne oszacowanie;
  • świeży puree z twarogu;
  • ser niskotłuszczowy (sporadycznie iw małych ilościach).

Produkty te można wykorzystać do przygotowania pieczonych ciast serowych, puddingów, sufletów, leniwych pierogów.

Owoce i słodycze

  • galaretka owocowo-jagodowa, galaretka, mus;
  • miód, bezkwasowy dżem;
  • galaretka mleczna, krem ​​maślany.

Napoje

  • zielona, ​​ziołowa i słaba czarna herbata;
  • słaba kawa z mlekiem, kakao;
  • wywar z dzikiej róży;
  • słodkie soki jagodowe i owocowe rozcieńczone wodą.