Dieta Tatyany Malakhova

Dieta przyjaźni Tatiany Malakhovej opiera się na inżynierskim podejściu do metabolizmu w organizmie, a dokładniej na inżynierii cieplnej. Tatiana Malakhova z wykształcenia jest inżynierem energetyki cieplnej, a zdobyta wiedza pomogła jej w przygotowaniu takiej diety. Autorka brała udział w programie Andrieja Malachowa, po którym dieta Tatiany Malakhovej stała się bardzo popularna - otrzymała osobę w programie do eksperymentu. Jej podopieczna Tatyana Ryabova zmieniła rozmiar z 66 na 52, co świadczy o sukcesie tej diety. Sama Tatiana straciła 20 kilogramów używając swojego systemu. Swoją dietę układała na podstawie innych stosowanych przez nią wcześniej diet, wprowadzała własne poprawki. Na innych dietach wynik był nieistotny, waga prędzej czy później wróciła.

Dziś Tatiana jest szczupłą emerytką, która chodzi na siłownię i została zwolniona z wychowania fizycznego w szkole.

Dieta Tatyany Malakhova jest prezentowana bezpłatnie na wielu forach i stronach internetowych, dyskutują o niej, stosują. Ale więcej szczegółów na jej temat opisano w książce „Be Slim”, którą Tatiana Malakhova wydała w 2011 roku.

10 przykazań diety Tatiany Malakhovej

  1. Wartość energetyczna spożywanego dziennie pożywienia powinna być większa niż wydatek energetyczny organizmu.
  2. Zawsze powinieneś jeść śniadanie! Nawet jeśli nie masz na to ochoty. Nie pomijaj posiłków w ciągu dnia.
  3. Wartość energetyczna żywności powinna być taka sama w przypadku śniadania, obiadu i kolacji. Bez podjadania.
  4. Nocna przerwa na jedzenie powinna trwać 14 godzin.
  5. Żuć jedzenie powoli, ale zdecydowanie, tak dokładnie, jak to możliwe. Nic nie powinno odwracać uwagi od jedzenia.
  6. Posiłki powinny trwać co najmniej 20 minut. Ale nie mniej.
  7. Pij dużo płynów w równych porcjach przez cały dzień, ale nie wcześniej niż pół godziny przed posiłkiem i nie wcześniej niż godzinę po posiłku.
  8. Ogranicz do minimum obróbkę termiczną produktów. Zachęcamy do stosowania surowej diety.
  9. Śledź zgodność produktów.
  10. Nie spożywaj węglowodanów o indeksie glikemicznym większym niż 50, półproduktów, konserw przemysłowych, sosów - tylko domowe jedzenie.

Nie jedz

Wędliny, wędliny, sól, ciasta, biały ryż, biały chleb, ziemniaki, kukurydza. Porzuć alkohol. Nie jedz niczego smażonego.

Dodaj do diety, menu:

  • świeże warzywa i owoce
  • Suszone owoce - alternatywa dla słodyczy i wyrobów cukierniczych
  • Beztłuszczowe fermentowane produkty mleczne
  • Ryby i owoce morza
  • rośliny strączkowe
  • Nasiona i orzechy w małych ilościach (nie nadużywaj, są bardzo kaloryczne)
  • Gorzka czekolada

Na śniadanie zaleca się spożywanie zbóż i niskotłuszczowych produktów mlecznych.

Na 2 śniadania świeże owoce i sok (przygotuj się, w żadnym wypadku nie korzystaj ze sklepu).

Na obiad owoce morza i ryby są bogate w kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Na obiad mięso i warzywa - gotowane lub surowe

Menu jest orientacyjne, różnorodność diety należy wprowadzać kosztem warzyw i przypraw. Możesz spróbować egzotycznych warzyw, na przykład awokado - możesz z niego zrobić wiele różnych sałatek. Większość z nich to owoce morza, których potrzebujemy na lunch.

Przyprawy musisz robić samodzielnie - z czosnku, bazylii itp.