Dieta według grupy krwi

 Spożywanie określonych potraw, w zależności od określonej grupy krwi , jest obecnie niezwykle popularne. Zasada tego sposobu odżywiania jest dość prosta: człowiek je tylko te pokarmy, które były kiedyś naturalne dla osób z taką grupą krwi, to znaczy w tej erze rozwoju człowieka, kiedy to była ta lub inna grupa krwi w ogóle. Innymi słowy, sama natura niejako zarządziła, co w szczególności człowiek może jeść, a czego nie. Właśnie tym urzeka dieta grupy krwi. Przestrzegając go, należy również wziąć pod uwagę fakt, że tego rodzaju żywność nie wymaga bezwzględnie wprowadzenia ograniczenia ilości spożywanego pokarmu, ale jednocześnie daje możliwość znacznego schudnięcia i nie polepszenia się w przyszłości. Wystarczy przestrzegać wszystkich zasad typowych dla tej diety i oczywiście uzbroić się w cierpliwość.

Po pierwsze, pamiętajmy, że wszystkie istniejące dzisiaj, to znaczy cztery, grupy krwi pojawiły się w różnym czasie i pod tym względem mają swoje specyficzne cechy. To właśnie o te cechy budowana jest dieta, dzięki której można całkowicie znormalizować swoje odżywianie, a poza tym naturalne i „bezbolesne” jest również odchudzanie - w wyniku jej stosowania organizm człowieka spycha zbędne kilogramy i pozbywa się toksyn. Nie mniej jednak ta dieta ma kilka niuansów, z którymi trzeba się pogodzić: utrata wagi będzie trwała dość długo (około miesiąca), a codzienne menu nie będzie błyszczeć różnorodnością, ale z pewnością warto ją przyjmować ze względu na harmonię „na całe życie”! Przyjrzyjmy się teraz bliżej osobliwościom stosowania diety według grup krwi.

"Hunter" - I grupa krwi (0): dieta według I grupy krwi

Ta grupa krwi jest najstarszą ze wszystkich istniejących dzisiaj. To od niej w pewnych odstępach czasu powstały wszystkie inne grupy krwi. Grupa I występuje obecnie u 33,5% ludzi spośród całej populacji planety. W okresie, gdy ta krew w ogóle się pojawiała, większość ludzi jadła mięso. Z tego powodu wszyscy współcześni „właściciele” odpowiednio 1 grupy są również urodzonymi mięsożercami. Charakteryzują się silnym układem odpornościowym i pokarmowym, niemniej jednak ich organizm dość trudno jest przystosować się do wszelkich zmian żywieniowych i złych warunków środowiskowych. U osób z tej grupy proces metaboliczny jest raczej powolny - w związku z tym wskazane jest, aby wykluczyły z diety te pokarmy, które mogą go dodatkowo spowolnić. Spożycie produktów mięsnych przyczynia się do pewnego przyspieszenia wszystkich procesów metabolicznych organizmu.

„Farmer” - II grupa krwi (A): dieta zgodna z II grupą krwi

Przedstawiciele tej grupy krwi pojawili się w czasie, gdy ludzie w zasadzie już przestali polować i zaczęli zajmować się różnymi gałęziami rolnictwa. II grupę krwi obserwuje się obecnie u 37,8% osób. Jego nosiciele doskonale dostosowują się do wszelkich zmian w swojej diecie i zmian w środowisku, niemniej jednak mają dość wrażliwy układ nerwowy i pokarmowy, a do tego dość słabą odporność. Odpowiednio, zawsze byli wegetarianami, a zalecaną im dietą jest spożywanie pokarmów roślinnych.

„Wędrowiec” - grupa krwi III (B): dieta zgodna z III grupą krwi

Tę grupę krwi obserwuje się u 20,6% współczesnej populacji Ziemi. Powstały w wyniku migracji po całej planecie różnych ras. Przedstawiciele tej grupy krwi charakteryzują się silnym układem odpornościowym i odpornym na stres, ponadto doskonale dostosowują się do wszelkich zmian w swojej diecie i zmieniających się warunków środowiskowych. Wędrowcy zawsze dużo podróżowali - z tego powodu są przyzwyczajeni do różnorodnych potraw i są prawie całkowicie wszystkożerni.

„Riddle” - IV grupa (AB): dieta zgodna z IV grupą krwi

Ta grupa krwi jest najmłodsza i występuje tylko u 8% ludzi spośród wszystkich żyjących obecnie na naszej planecie. Powstał, gdy grupy krwi II i III połączyły się w wyniku ewolucji. Osoby z tą grupą krwi charakteryzują się wrażliwym układem odpornościowym. Charakteryzują się obecnością znaków z II i III grupy. W związku z tym problemy, to znaczy są przystosowane do pokarmów mięsnych, jak osoby z III grupą krwi, a jednocześnie dla nich, jak dla osób z II grupą krwi, kwasowość soku żołądkowego jest znacznie zmniejszona - z tego powodu powinni spożywać umiarkowanie mieszaną dietę.