Imbir wyszczuplający

Imbir jest coraz częściej używany zarówno w kuchni, jak i w żywieniu. Ta pochodząca z Indii roślina jest obecnie stosowana w żywieniu człowieka zarówno jako lek jak i przyprawa. Imbir jest również używany do odchudzania. Co jest tak przydatne w imbirze? Zawiera dużo witamin (a mianowicie: A, C, B1, B2), aminokwasów egzogennych, zawiera żelazo, wapń, sód, magnez, cynk. Imbir jest przydatny w leczeniu niepłodności i impotencji, chorób wątroby i żołądka, chorób układu oddechowego. Ponadto stymuluje metabolizm organizmu, zwiększa produkcję ciepła, poprawia odporność.

Ostatnio imbir jest często używany do odchudzania, recenzje tej metody korekcji wagi są najbardziej pozytywne. Dlatego, abyś był świadomy najskuteczniejszych sposobów pozbycia się dodatkowych centymetrów, zwrócono uwagę na kilka przepisów. Jednym z nich jest herbata odchudzająca imbir.

Herbata odchudzająca imbir

Do parzenia herbaty używa się świeżego lub suszonego imbiru. Produkt jest kruszony (pokrojony w małe paski), zalany wrzątkiem i pozostawiony do zaparzenia na kilka godzin. Aby dodać smaku swojej herbacie, możesz dodać do niej miętę, kardamon lub plaster cytryny. Do herbaty nie dodaje się cukru, lepiej zastąpić go miodem. Zaparzona herbata ma niezwykły smak. Stosując korzeń imbiru do odchudzania szybko przyzwyczaisz się do smaku nowej herbaty. Rzeczywiście, w ten sposób oczyszczane jest całe ciało, a centymetry od talii zostawiają na naszych oczach. Dobrze jest pić herbatę między posiłkami, wtedy osłabi to uczucie głodu. Taką herbatę trzeba zacząć od 1 szklanki, stopniowo zwiększając dzienną dawkę do 2 litrów.

Ale nie tylko herbata służy do odchudzania. Imbir nadaje się w każdej formie. Jest używany świeży, suchy, marynowany. Marynowany imbir jest dobry, ponieważ można go przechowywać w lodówce do 3 miesięcy i jest zawsze pod ręką.

Marynowany imbir

Aby go przygotować, korzeń imbiru (0,5 kg) należy obrać, umyć, osuszyć. Pokrojony w plastry imbir gotuje się przez 1 minutę we wrzącej wodzie, po czym zalewamy marynatą. Do marynaty będziesz potrzebować: 200 ml octu (najlepiej jabłkowego), 4 łyżki. łyżki wytrawnego różowego wina, 2 łyżki. łyżki wódki i 4 łyżki. łyżki cukru. Marynatę doprowadza się do wrzenia i wylewa na imbir w słoiku. Za 2-3 dni imbir będzie marynowany i gotowy do spożycia.

Cynamonowo-imbirowy

Oprócz herbaty z imbiru przygotowywane są inne napoje. Tak więc dodatkowe kilogramy zostaną zniszczone przez napój z 1 szklanki niskotłuszczowego kefiru, doprawiony imbirem, cynamonem (po 0,5 łyżeczki) i czerwoną papryką (do smaku).

Ginger Shake

Weź jeden korzeń imbiru, obierz i pokrój w małe plasterki. Czosnek jest również siekany (2 ząbki). Przygotowane produkty wlewa się do termosu i wlewa do niego 2 litry wrzącej wody. Napój można parzyć przez około 2 godziny, po czym jest filtrowany i wyciskany. Koktajl można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypicie koktajlu imbirowego przed obiadem znacznie zmniejszy apetyt.

Jeśli zdecydujesz się spędzić dzień na czczo, ale nie wiesz, co wybrać: dieta kawowa lub inne ludowe środki na odchudzanie , możesz bez obaw zatrzymać się na imbirze. Możesz z niej zrobić sałatkę, która zarówno zmniejszy apetyt, jak i zaspokoi głód. Będzie wymagał skórki pomarańczowej, imbiru, selera w równych proporcjach, cytryny, pieczonych buraków i świeżej marchwi. Wszystkie składniki są krojone i doprawiane olejem roślinnym.

Jeśli niezauważalnie przeżujesz korzeń imbiru podczas bankietu czy uczty, to w końcu zjesz mniej tak pysznych, ale często szkodliwych dla naszej sylwetki, wysokokalorycznych tłustych potraw. Z imbirem staniesz się zdrowszy iz czasem szczuplejszy!