Fasola kaloryczna

Fasola jest najważniejszym przedstawicielem rodzaju roślin strączkowych. Jest to produkt spożywany przez ludzi od czasów starożytnych. Był używany zarówno w starożytnym Egipcie, jak iw Ameryce. Ale fasola została sprowadzona do Europy dopiero wraz z otwarciem morskiego szlaku handlowego w XVI wieku. Teraz jest to uznany przez wszystkich produkt. W końcu zalety zielonej fasoli, podobnie jak reszty ich kolegów, zostały już udowodnione i nie można ich kwestionować.

Fasola została doceniona za jej walory zdrowotne i odżywcze. Wszystko to wynika z jego składu. Fasola zawiera witaminy takie jak A, B1, B9, B2, E, C, PP. Z pierwiastków śladowych jest to fluor, żelazo, cynk, miedź, jod, kobalt, chrom, molibden, mangan. Makroskładniki odżywcze: fosfor, sód, potas, wapń, magnez.

Ponadto 100 g fasoli szparagów zawiera węglowodany (54,5 g), tłuszcze (2 g), białka (21 g), błonnik (3,7 g), pektyny (2,6 g), popiół (3 , 5 d). Czerwona i biała nieprzetworzona fasola zawiera 25 g błonnika, 21 g białka, 46,6 g węglowodanów, 2 g tłuszczu.

Kalorie fasoli

Istnieje kilka odmian fasoli, zawartość kalorii w fasoli białej, czerwonej, szparagowej jest nieco inna. Zawartość kalorii w fasoli (białej i czerwonej) to 292 kcal, a zawartość kalorii w zielonej fasoli to 24 kcal. Jeśli fasola szparagów w puszkach ma zawartość kalorii 16 kcal, to zwykła fasola, nawet gotowana, ma wszystkie 127,5. Dlatego fasola szparagowa jest bardziej odpowiednia do żywienia dietetycznego, którego zawartość kalorii jest znacznie niższa. Możesz również preferować czerwoną fasolę w puszkach. Ma trzy razy mniej kalorii niż świeże i gotowane.

Zalety fasoli

Ponieważ fasolka szparagowa, której zawartość kalorii nie jest zbyt wysoka, jest również dobrym dostawcą witamin dla organizmu ludzkiego, jest ona szeroko stosowana w żywieniu. Jest to szczególnie ważne dla osób z następującymi diagnozami:

  • cukrzyca
  • reumatyzm
  • arytmia
  • zapalenie trzustki
  • miażdżyca
  • zapalenie żołądka
  • odmiedniczkowe zapalenie nerek
  • wrzód
  • egzema

Jednocześnie fasolka szparagowa, której zalety są niezaprzeczalne, pozytywnie wpływa na cały organizm, wzmacnia go, działa kojąco na układ nerwowy, poprawia pracę żołądka i normalizuje równowagę solną. Dlatego jeśli masz zieloną fasolę rosnącą w ogrodzie, korzyści z niej płynące będą dość duże. Ludzie, którzy przestrzegają postów i diety, bardzo lubią takie fasole. Odżywia organizm i daje uczucie sytości, a jednocześnie nie obciąża organizmu kaloriami. Jest również dobrym diuretykiem, który oczyszcza nerki. Dlatego jest szczególnie przydatny dla osób po 40 roku życia.
Regularne stosowanie takiego produktu nie tylko wspomoże zdrowie człowieka, ale także zapewni mu piękno włosów i skóry.

Stosowanie czerwonej fasoli w diecie jest korzystne w przypadku chorób:

  • nerka
  • wątroba
  • mocznik
  • anemia;
  • choroby gastroenterologiczne.

Czerwona fasola jest w stanie szybko nasycić organizm, dzięki czemu zapobiega przejadaniu się. Utrzymuje również normalny poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn.

Szczególną uwagę na produkt zwracają ci, którzy marzą o smukłych formach. Istnieje nawet dieta z czerwonej fasoli. Aby schudnąć, użyj wywaru z czerwonej fasoli. Ziarna są namaczane, a następnie gotowane. Powstały płyn pije się przez cały dzień zamiast wody małymi łykami. Podczas takiej terapii ważne jest, aby nie przejadać się, preferując dania z fasoli, warzyw i owoców.

Warto też pamiętać, że surowej fasoli nie należy jeść. Zawiera toksyny, które są usuwane po dziesięciu minutach obróbki cieplnej.