Zawartość kalorii w miodzie

Miód jest używany przez ludzkość od wieków ze względu na jego smak i właściwości użytkowe. Nie ma miejsca, w którym nie honoruje się właściwości miodu. Zbierają je nawet plemiona afrykańskie, przynosząc je rodzinie jako przysmak. Umieszczając na drzewach osobliwe wskazówki, mężczyźni co tydzień zbierają „żniwa” miodu. Oprócz pożywienia miód jest stosowany we współczesnej medycynie ludowej w Ajurwedzie.

Miód: przydatne właściwości

Wynika to z jej biologicznego charakteru i złożonego składu chemicznego. Charakteryzuje się krystalizacją, higroskopijnością, fermentacją, przewodnością cieplną, pojemnością cieplną, lepkością, gęstością, a także przewodnictwem elektrycznym, tiksotropią i aktywnością optyczną. Miód zawiera witaminy z grupy B, fruktozę, glukozę, kwas askorbinowy oraz wiele pożytecznych minerałów: potas, wapń, sód, żelazo i inne - tylko 33. Wśród 300 przydatnych elementów składu miodu warto wymienić olejki eteryczne, enzymy, białko, kwasy organiczne (jabłko, mleko, cytryna i inne). Ze względu na koncentrację tych ostatnich pojawiają się odcienie miodowego smaku. Miód ma właściwości dietetyczne i lecznicze, za co jest bardzo ceniony.

Niektóre, nawet bardzo restrykcyjne diety, pozwalają na spożywanie niewielkich ilości miodu zamiast zakazanego cukru. Na przykład dieta kaloryczna pozwala wydać około 10% dziennej wartości na smakołyki. Oczywiście, zawartość kalorii w miodzie jest wysoka, ale dlaczego nie zjeść trochę, aby powalić ossuy? Rozweseli cię i nie zaszkodzi twojej figurze.

Miód jako produkt słodki wypada korzystnie w porównaniu ze słodyczą cukru. Na przykład cukier szybko i raczej gwałtownie dostaje się do krwiobiegu, zmieniając poziom glukozy we krwi. Zaletą miodu jest to, że łatwo się rozkłada i stopniowo dostaje się do krwiobiegu.

Miód ma dobry wpływ na metabolizm i skład krwi. Minerały wzmacniają mięsień sercowy i ściany naczyń, korzystnie wpływają na stany zapalne jelita grubego. Jego właściwości przeciwbakteryjne zawdzięczają inhibitorom - specyficznym substancjom. Jest ich więcej w odmianach jasnych niż ciemnych. Charakterystyczne jest, że ta właściwość nie znika z czasem, więc miód można przechowywać przez długi czas. To kolejny punkt, w którym miód jest przydatny.

Miód: kalorie

Często trzeba obliczyć, ile kalorii ma łyżka miodu. Jest to szczególnie ważne dla tych, którzy ściśle kontrolują swoją dietę. A więc:
1 łyżeczka = 8 gramów miodu, czyli około 26 kalorii;
1 łyżka stołowa = 17 gramów miodu, czyli około 56 kalorii.

100 gramów tego słodkiego produktu zawiera około 328 kalorii. Należy pamiętać, że różne odmiany mają różną kaloryczność łyżki miodu. Na przykład miód lipowy zawiera nie więcej niż 380 kilokalorii na 100 gramów, ale w odmianach cierpkich i ciemnych - 390-420 kilokalorii. Obliczenie zawartości kalorii w tych odmianach jest również łatwe.

Ciekawie będzie wiedzieć, że 100 gramów miodu kalorii odpowiada spożyciu takiej samej ilości chleba pszennego, mleka zagęszczonego, bieługi, wątroby cielęcej, wołowiny czy jagnięciny. Robi wrażenie, biorąc pod uwagę, że w miodzie nie ma absolutnie żadnego tłuszczu, a białka - tylko 0,8 grama, węglowodany zawarte są w ilości 80,3 grama na 100 gram miodu.

Zaleca się spożywać 100 gramów miodu dziennie dla dorosłych i 40 gramów dla dzieci.