Ser topiony kaloryczny

Ser topiony, którego kaloryczność nie zawsze cieszy miłośników, to smaczny i wyjątkowy produkt, różniący się od innych serów konsystencją i walorami smakowymi. Został wprowadzony w 1911 roku, kiedy w Szwajcarii stopiono kawałek zwykłego sera. Nowy produkt, który się pojawił, okazał się poszukiwany, więc ludzie z wielu krajów na całym świecie jedzą go od ponad 100 lat.

Odmiany topionego sera

Ser topiony do smarowania jest miękki i delikatny. Konsystencja pozwala na smarowanie pieczywa - jest to łatwe i proste. Taki ser jest również spożywany z makaronem, chociaż zawartość kalorii w topionym serze w tym przypadku staje się krytyczna, więc nie należy go często jeść z produktami mącznymi.

Pasty, jak ser wędliniarski (drugi rodzaj opakowania tego produktu) można spożywać razem z produktami dietetycznymi - np. z gotowanym filetem z kurczaka lub z warzywami. Oprócz sera pasty można znaleźć również kawałki - jest gęstszy i można go pokroić na kawałki. Odpowiedź na pytanie „ile kalorii ma ser topiony” zależy od tego, o jakim produkcie mówimy. Istnieje również ser topiony czekoladowy, który powstaje z połączenia takich produktów, jak twarożek, masło i twardy ser. Dodaje się tu również aromaty i substancje wpływające na smak serka czekoladowego.

Ile kalorii ma ser topiony?

Kaloryczność sera topionego nie jest uniwersalna dla produktów wszystkich producentów, jednak zwykle koncentruje się na 257 kcal na 100 gramów. Ser topiony nie jest produktem dietetycznym, ale przy odchudzaniu można go również spożywać (rano kilka razy w miesiącu).

Przydatne właściwości sera topionego i jego skład

Główną cechą sera topionego jest jego naturalność. Ten produkt jest wytwarzany w wyniku interakcji termicznej produktów, które go tworzą. Dzięki temu zachowuje zdrowie i zawiera wiele korzystnych minerałów. Ser topiony zawiera sód, fosfor, wapń i magnez. Pod względem witamin ustępuje zwykłym twardym serom, ale zawiera również A, D, B12, B9, B6, E.

Jak jeść ser topiony

W sklepach ten produkt jest prezentowany przez wielu producentów, z których każdy stara się zainteresować konsumenta niezwykłymi smakami i aromatami. Jednym z najpopularniejszych jest ser topiony Hochland o kaloryczności 292 kcal na 100 gramów, co zapewnia kremowy smak. Ponadto ser topiony często występuje z dodatkiem kopru, czosnku, pomidorów, a nawet szynki. Taki produkt (ale bardziej naturalny) można zrobić w domu, dodając swoje ulubione składniki do twarogu.