Ile kalorii ma banan

Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów banany mogą szybko zaspokoić głód. Dlatego mogą stać się głównym źródłem rezerw energetycznych w organizmie.

Co musisz wiedzieć o odchudzaniu?

Banany są spożywane w dowolnej postaci.
Większość z nich je się na surowo. Ale są odmiany, które nazywane są „paszą” lub bananami. Te odmiany wymagają obróbki cieplnej.
Różnorodność odmian pozwala na wykorzystanie bananów do skutecznych mono-diet, podczas których należy spożywać głównie jeden produkt. Tak więc przy diecie bananowej powinieneś spróbować różnych potraw z bananów. Jeśli jesteś zwolennikiem diety kalorycznej, to po zjedzeniu jednego banana zapisz lub zapamiętaj kalorie.
Pamiętaj, aby liczyć kalorie podczas diety. Jeśli wiesz, ile kalorii zawiera jeden banan, łatwo obliczyć dzienną dawkę. Jeden dojrzały owoc zawiera od 70 do 130 kcal , zielony - do 110 kcal .
W postaci suszonej banan ma prawie dwukrotnie lub trzykrotnie kaloryczność. Wartość energetyczna 100 gramów suszonych bananów wynosi od 200 do 300 kcal . Jeden suszony banan może zawierać do 100 kcal . Jeśli wybrałeś banany do swojej diety, zbadaj ich właściwości. Dowiedz się nie tylko o zawartości kalorii, ale także o tym, jak przydatne są banany, jakie są wady tych owoców.

Korzyści z bananów

  • Zawiera szereg niezbędnych aminokwasów, które są podstawą budowy komórki.
  • Oprócz zawartości węglowodanów występuje skrobia, która może usuwać nadmiar wody. Ta właściwość jest przydatna w przypadku cellulitu, obrzęków, zatorów.
  • Jeden owoc zawiera wystarczającą ilość przydatnych witamin i trochę pierwiastków śladowych. Witaminy w bananach reprezentowane są przez grupy B, PP, F i C.
  • Posiada właściwości otulające, dlatego jest stosowany w dietach terapeutycznych przy zapaleniach żołądka i wrzodach. Ograniczone zastosowanie w przypadku wrzodów o wysokiej kwasowości.
  • Niedojrzałe owoce mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.
  • Niskotłuszczowe 100 gramów banana może zawierać do 1 grama tłuszczu.
  • Dietetycy zalecają spożywanie bananów w celu zwalczania chorób serca i naczyń krwionośnych.

Istotną zaletą bananów jest zawartość błonnika. Podczas czyszczenia organizmu nie jest wymienny - pomaga usunąć toksyny. Niektóre bakterie żyjące w jelitach żywią się błonnikiem. Normalne trawienie jest niemożliwe bez tych bakterii.

Przy ciągłym stosowaniu bananów w żywności normalizuje się ruchliwość przewodu żołądkowo-jelitowego. Ciekawostka - banana można jeść zarówno na zaparcia, jak i na biegunkę. Nie ma właściwości aktywujących, a jego skład pomaga w normalizacji trawienia.

Uwaga: bananów nie należy spożywać przed snem ani na pusty żołądek - to dość ciężki pokarm. Dla osób z problemami trawiennymi istnieją ograniczenia dotyczące spożycia bananów.

Banany są w stanie pobudzić wydzielanie serotoniny - hormonu radości, a zapach dojrzałych bananów poprawia nastrój! Podczas diety bardzo ważne jest zachowanie spokoju, zadowolenia i radości. Zwykle z powodu niskiego spożycia węglowodanów w diecie pojawia się otępienie, apatia i brak chęci do robienia czegokolwiek. Z tego powodu często występują awarie. Banany pomogą utrzymać dobry nastrój i dobre samopoczucie.

Wybierając żywność do diety, pamiętaj, że chodzi o banany, których korzyści i szkody są niewspółmierne. Banan to magazyn węglowodanów, bardzo sycącego, smacznego i aromatycznego produktu spożywczego. Ale zranienie się bananem jest trudne.