Zawartość kalorii w datach

Daktyle to owoc palmy daktylowej, który zawiera błonnik, białko, dużo potasu, olej tłuszczowy, magnez, fosfor i żelazo. Lekarze zalecają stosowanie dat w przypadku chronicznych zaparć, ale osobom cierpiącym na ostre zapalenie żołądka, jelita grubego i jelit nie zaleca się włączania tego produktu do codziennej diety.

Daty są przydatne - właściwości

Ze względu na wysoką zawartość potasu w produkcie, korzyści wynikające z daktyli są bardzo duże, szczególnie w przypadku chorób układu krążenia. Daktyle zaleca się stosować przy anemii i nerwicach, a także osobom, które w trakcie pracy lub nauki wykazują szybkie zmęczenie. Od czasów starożytnych do dnia dzisiejszego daktyle były używane jako energia, środek przeczyszczający, zmiękczający i wykrztuśny. Daktyle można wykorzystać do sporządzenia różnych maści, syropów i nalewek, które będą bardzo przydatne przy przeziębieniach, grypie, zapaleniach śledziony, chorobach oczu, zapaleniach narządów płciowych i bólach jamy brzusznej. Korzenie daktylowe to świetne rozwiązanie na bóle zębów, a młode liście są świetne na problemy z sercem i nerkami.

Osoby, które często używają tego produktu, najprawdopodobniej wiedzą, jak przydatne są daty. Po pierwsze, daktyle zawierają substancje, które mogą zabijać bakterie wywołujące choroby w organizmie człowieka. Po drugie, częste stosowanie dat przyczyni się do zwiększonego skurczu mięśni macicy, co w konsekwencji znacznie ułatwi proces porodu u kobiety. Witamina A zawarta w daktylach wspomaga i poprawia widzenie w nocy, a witamina B korzystnie wpływa na rozwój układu mięśniowego. Daty, których korzyści i szkody są dziś aktywnie dyskutowane w różnych szkołach medycznych, są nie do przyjęcia przez pacjentów uzależnionych od insuliny. Dietetycy zalecają tym osobom przestrzeganie diety cukrzycowej.

Daty - kalorie

Ile kalorii ma daktyle, prawie żaden inny owoc nie zawiera ich tylu. Daktyle, które zawierają 275 kalorii na 100 gramów, zawierają błonnik, który może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów. Zawartość kalorii w suszonych lub suszonych owocach znacznie przekracza wartość energetyczną świeżych owoców daktylowych i wynosi 340 kcal. Podobnie jak w przypadku większości pokarmów roślinnych, daktyle nie zawierają cholesterolu.

275 Kcal / 100 g. - świeże
340 kcal / 100 g. - suszone lub suszone

Tym samym randka jest niesamowitym owocem, który wzmacnia zdrowie i przedłuża życie. Ten owoc jest bardzo bogaty w fruktozę, glukozę i kwas pantotenowy. Owoc palmy daktylowej posiada bardzo cenne właściwości, które mogą nie tylko zaspokoić głód, ale także dodać energii i przywrócić siły fizyczne. Daktyle są bardzo przydatne dla osób starszych, ponieważ codzienne spożywanie wystarczającej ilości tego owocu zatrzyma proces starzenia się komórek. Niektórzy używają dat jako środka uspokajającego lub nasennego.

Według wielu lekarzy i dietetyków daktyl jest najbardziej odżywczym owocem dla ludzkiego organizmu, który może być jednocześnie lekarstwem, napojem i słodyczą.