Zawartość kalorii w malinach

Malina to krzew i jego owoce z rodziny Pink. Jego kolor to cała paleta odcieni czerwieni, a niektóre odmiany są nawet żółte. Co ciekawe, jagody występują w różnych rozmiarach, co w dużej mierze zależy od tego, gdzie rosną i jakiej są odmiany. Jagody, które można znaleźć w lesie zawsze będą mniejsze i bardziej aromatyczne niż maliny ogrodowe.

Kalorie malinowe

Maliny mają wartość energetyczną 46 kcal na 100 gramów produktu. Jest to jedna z najczęściej spotykanych jagód w kraju, dzięki czemu można ją kupić nawet w najbardziej odległym zakątku naszej ojczyzny.

Kompozycja malinowa

Każda malina zawiera około 11% cukru owocowego, 6% celulozy i 1% pektyny. Maliny zawierają również takie składniki, jak: kwas jabłkowy, cytrynowy, foliowy i salicylowy, wiele witamin i pierwiastków śladowych.

Przydatne właściwości malin

Nie zwracaj uwagi na niskokaloryczną zawartość malin, gdyż wykazują one bardzo wysoką skuteczność na przeziębienie, grypę czy inne ostre infekcje dróg oddechowych. Dzieje się to za pomocą kwasu salicylowego zawartego w jego owocach. Składnik ten jest silnym środkiem napadowym i przeciwgorączkowym. To główna przewaga malin nad lekami, ponieważ ich kwas nie ma skutków ubocznych. Co ciekawe, obniżające ciepło działanie dzikich malin jest znacznie silniejsze niż działanie jagód ogrodowych. Biorąc pod uwagę, ile kalorii mają maliny, jest to jeden z najlepszych środków zapobiegawczych na każdą chorobę!

Zawartość kalorii w mrożonych malinach

Wartość energetyczna mrożonych jagód jest prawie półtora raza mniejsza i wynosi tylko 31 kcal. Po zamrożeniu maliny zawierają znacznie mniej zdrowych węglowodanów, tłuszczów i kwasów, dlatego wybierając produkt (świeży lub mrożony), należy preferować świeże jagody.

Mrożone maliny mają tak niską kaloryczność, że z łatwością można je włączyć do diety w trakcie diety. Ponadto ta jagoda zawiera enzymy spalające tłuszcz. W dietetyce maliny wykorzystywane są nie tylko z tego powodu - mają też minimalny wpływ na poziom cukru we krwi. Błonnik znajdujący się w owocach poprawia pracę przewodu pokarmowego oraz usuwa toksyny i toksyny z organizmu.