Ile kalorii ma barszcz

Barszcz to bardzo popularna zupa. Przygotowywany jest w kilku odmianach: barszcz czerwony na bazie buraka oraz barszcz zielony ze szczawiem i ziołami. To danie jest uwielbiane w krajach WNP i Rosji, a na Ukrainie barszcz jest w ogóle daniem narodowym, które wszystkie gospodynie domowe próbują ugotować. Goście kraju z pewnością zapamiętają to danie, którego nazwa pochodzi od słów „zupa z brązowej kapusty”.

Na co nadaje się barszcz

Niektórzy sceptycy twierdzą, że zalety barszczu są minimalne i przesadzone. Jednak istnieje kilka sprzecznych faktów.

  • Przede wszystkim barszcz to dobrze zbilansowane danie. Zawiera optymalnie skorelowane białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i enzymy. Oczywiście przestrzegając surowej diety nie można jeść barszczu, ale 3-dniowa dieta całkiem pozwala na talerz barszczu dietetycznego. Dlaczego zrównoważony skład jest ważny? Jeśli się powiedzie, tłuszcze zapewniają niewielki efekt żółciopędny, pozytywnie wpływając na wątrobę. Cały układ pokarmowy będzie działał jak w zegarku.
  • Po drugie, warzywa są magazynem witamin, kwasu foliowego, pantenolowego, karotenoidów i soli mineralnych.
  • Po trzecie, jak argumentowali chińscy stulatkowie, rosół lub bulion rozrzedza krew, kontroluje jej lepkość.
  • Po czwarte, to barszcz mięsny zawiera proteiny - niesamowity naturalny składnik energetyczny. Zapewnia wysoką wydolność organizmu, nasyca, odżywia na długi czas i zapewnia procesy metaboliczne.
  • Po piąte, barszcz to wspaniały detoksykator, który oczyszcza nas z toksyn. Ma wspaniałą siódemkę warzyw: kapustę, ziemniaki, buraki, marchew, cebulę, pomidory, fasolę, a także zioła, korzenie, przyprawy. Doskonale usuwają radionuklidy, toksyny i azotany, zachowują przydatne substancje (pierwiastki śladowe i witaminy). Jeśli chodzi o azotany, należy uważać kupując warzywa w niezweryfikowanych miejscach, aby nie wzbogacić barszczu.

Główną zaletą barszczu wegetariańskiego jest rosół warzywny, ponieważ mięso z punktu widzenia dietetyków jest potrawą wątpliwą. Dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, a nawet bardziej.

Ile kalorii ma barszcz

Aby odpowiedzieć na pytanie, musisz najpierw zdecydować, o jakim barszczu mówimy. Naturalnie zawartość kalorii w barszczu w mięsie będzie wyższa niż w chudym. I każdy przygotowuje go na swój sposób. Gdyby na całym świecie istniał tylko jeden przepis, można by argumentować, że - jak mówią - kalorie w barszczu są równe takiej a takiej liczbie. Ale każda kochanka ma swoje własne tajne techniki i technologie. Dlatego racjonalne jest użycie przybliżonego schematu przedstawionego poniżej.

Ile kalorii ma zielony barszcz

Jeśli jest gotowany na kości, to 168 kilokalorii, w diecie - około stu.
Nawiasem mówiąc, śmietanę dodaje się do barszczu nie tylko ze względu na jego smak, ale także w celu zneutralizowania kwasu szczawiowego. W związku z tym nieznacznie wzrośnie zawartość kalorii w barszczu zielonym (w łyżce śmietany - 42 kcal).

100 - 170 Kcal / 100 g.

Ile kalorii ma barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz ukraiński ma 181 kcal, barszcz z kiszonej kapusty 156 kcal, barszcz świeży - 116 kcal. Jeśli gotujesz chudy barszcz z fasolą, kaloryczność barszczu czerwonego będzie akceptowalna dla każdego - 68 kcal. Wszystkie te liczby są podane na podstawie tego, że porcja potrawy to 200 gramów.

70-160 Kcal / 100 g.

Tymianek, lubczyk, estragon, majeranek, bazylia, liście laurowe, jabłka, czosnek oraz inne przyprawy i zioła są również używane do smaku. Najważniejsze, żeby polubić barszcz.