Zawartość kalorii w gotowanej marchewce

Gotowana marchewka

Marchew to głównie dwuletnia roślina, która jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Marchew rośnie w Nowej Zelandii i Ameryce, a także w Afryce i Australii. Jedną z głównych metod przygotowania tego produktu jest gotowanie. W tym przypadku zawartość kalorii w gotowanej marchwi jest minimalna, więc nie tylko nasyca organizm witaminami, ale nadaje się również do odżywiania.

Witaminy i składniki gotowanej marchewki

Gotowana marchewka - kaloryczność określana jest zgodnie z określoną metodą gotowania - obejmuje sole jodu, wapnia, żelaza i fosforu. Ponadto fitoncydy i olejki eteryczne są obecne w składzie roślin okopowych tej rośliny. Zawarte w składzie substancje alkaliczne pozwalają zneutralizować działanie kwasów w organizmie, co prowadzi do normalizacji równowagi kwasowo-zasadowej. Pod względem zawartości prowitaminy A marchew jest liderem wśród innych warzyw i owoców. W zależności od odmiany jego ilość może sięgać od 7 do 37 mg% na 100 gramów. Codzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę można uzupełnić 28 gramami gotowanej marchwi. Zawiera również witaminy B1, B2, B9, K, C i PP.

Gotowana marchewka: kalorie

Odpowiedź na pytanie „ile kalorii ma gotowana marchewka” zachwyci każdego, kto monitoruje ilość spożywanych kalorii. 100 gramów produktu zawiera 25 kcal. W związku z tym gotowaną marchewkę można jeść o każdej porze dnia, nawet przy odchudzaniu.

Korzyści dla organizmu

Pomimo obróbki cieplnej (w tym przypadku jest to proces gotowania), produkt pozostaje użyteczny zarówno dla całego organizmu jako całości, jak i dla jego poszczególnych układów. Marchew polecana jest do stosowania przy anemii, utracie siły, chorobach układu krążenia, nerek i wątroby. Ponadto z jego pomocą można poprawić metabolizm (biorąc pod uwagę ile kalorii ma gotowana marchewka, można ją codziennie włączyć do diety) oraz znormalizować pracę układu pokarmowego. Gotowana marchewka jest odpowiednia zarówno do leczenia, jak i zapobiegania problemom związanym z hipo- i awitaminozą.

Zaletą tego procesu gotowania warzyw korzeniowych jest to, że w wyniku gotowania ilość przeciwutleniaczy wzrasta trzykrotnie, co zmniejsza ryzyko onkologii. Ten poziom przeciwutleniaczy w gotowanej marchwi nie jest osiągany natychmiast, ale po tygodniu przechowywania. Jeśli jednak ten produkt zostanie zjedzony natychmiast po ugotowaniu, zawartość przeciwutleniaczy będzie już o 34 procent wyższa niż w surowej marchewce.

Wykorzystanie gotowanej marchewki do gotowania

Zawartość kalorii w gotowanej marchewce pozwala nie myśleć o tym, jak użycie tego warzywa korzeniowego wpłynie na twoją sylwetkę. Dlatego ten składnik jest poszukiwany w gotowaniu, ponieważ jest dodawany do różnych potraw. Gotowaną marchewkę dodaje się do sałatek (oliwka, winegret itp.), Dań na ciepło (zupy, zapiekanki, pieczenie), a nawet deserów (ciasto marchewkowe).

Aby ugotować warzywa korzeniowe marchwi, należy je dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu wody średniej wielkości marchewki gotuje się przez dwadzieścia do trzydziestu minut. Gotowość warzywa korzeniowego można określić na podstawie jego miękkości - w tym celu można go przebić widelcem lub nożem. Przygotowanie tego produktu nie będzie trudne, a kaloryczność gotowanej marchewki zachwyci każdego, kto monitoruje swoją wagę i preferuje zdrowy tryb życia.