Tłuszcz kaloryczny

Zapytaj tych, którzy tracą na wadze, jakie mają produkty objęte najsurowszym zakazem, a na pewno w pierwszej dziesiątce, a nawet w pierwszej piątce spotkasz GO. GRUBY. Kanapki z soczystym, tłustym, apetycznym smalcem zapewne trafiają do tych, którzy w snach tracą na wadze, jednocześnie napełniając je żądzą i przerażeniem na myśl o tym, ile kalorii jest w tłuszczu i jakie nieprzyzwoitości może wywołać na figurze ...

Ale czy naprawdę jest tak źle? Czy to naprawdę zabronione tym, którzy chcą znaleźć szczupłą sylwetkę, aby dotykać tłuszczu? Rzeczywiście, ile kalorii ma smalec?

Zachowaj spokój: kalorie tłuszczu!

Nie próbujmy cierpliwości naszych czytelników i powiedzmy od razu: zawartość kalorii w tłuszczu to około 700 kilokalorii na 100 gramów produktu. Partia? Owszem, być może wiele restrykcyjnych diet, na przykład dieta angielska czy dieta ABC, zabrania Ci nawet myślenia o tak wysokokalorycznym produkcie ... Jednak łagodniejsze diety, na przykład dieta kaloryczna czy zdrowa dieta na odchudzanie, z łatwością pozwolą Ci zjeść mały kawałek smalcu, a smalec też pozwala i dietę bez węglowodanów.

Poza tym nie będziesz jadł tłuszczu w całych kęsach! „Długie” kalorie tłuszczu będą spalać się przez długi czas, co oznacza, że ​​nawet niewielki kawałek tłuszczu dostarczy Ci energii na przyzwoitą ilość czasu. Smalec można wykorzystać nie tylko do kanapek czy „przekąsek” do wszystkich ulubionych napojów, ale także zamiast masła czy innego tłuszczu do przyrządzania różnorodnych potraw. Dzięki temu potrawa będzie miała pyszny smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom smalcu.

A co powiedzą nam lekarze o tłuszczu? Okazuje się, że wcale nie są przeciwni umiarkowanemu spożywaniu smalcu, ale zalecają ograniczenie do 30 gramów smalcu dziennie, a dla tych, którzy zmagają się z nadwagą, dzienną dawkę należy zmniejszyć łącznie do 10 gramów. A to tylko 77 kcal - mniej niż dwa kostki czekolady!

Mała dobra wiadomość: korzystne właściwości smalcu

Przedstawiamy, jak czytelnicy, którzy kochają tłuszcz, byli teraz oburzeni: kalorie nie są najważniejsze w produkcie! Oczywiście! Smalec ma wiele korzystnych właściwości, ale szkoda popularnej plotki jest nieco przesadzona. Cholesterol zawarty w tłuszczach nie wyrządza wiele szkody organizmowi przy umiarkowanym spożyciu tłuszczu, a przy odpowiedniej zawartości we krwi jest nawet dla nas dobry. Jak również arachidonowy nienasycony kwas tłuszczowy i inne niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w smalcu, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i karoten. Nawiasem mówiąc, aktywność biologiczna smalcu jest 5-krotnie większa niż tak popularnego masła!

Nawiasem mówiąc, dietetycy zalecają jedzenie smalcu z ostrymi przyprawami, adżiką, octem. Pomoże to zapobiec tworzeniu się „złego” cholesterolu w organizmie. Jednak najlepszym sposobem, aby upewnić się, że spożywany przez Ciebie smalec jest bezpieczny, jest poproszenie o zaświadczenie weterynaryjne w miejscu zakupu. Ci, którzy są szczególnie podejrzliwi, mogą również gotować smalec przez kilka godzin z solą i przyprawami przed jego spożyciem. Ale z alkoholem nie należy wiązać wielkich nadziei - z boczkiem prawie nie je się alkoholu medycznego, a zwykła wódka nie radzi sobie z wieloma bakteriami.