Ile kalorii ma okroshka

Okroshka jest dla większości ludzi najbardziej ulubionym letnim daniem. Nie tylko gasi pragnienie w letnim upale, ale także nasyca organizm użytecznymi substancjami. Dziś w Internecie można znaleźć ogromną liczbę przepisów na gotowanie okroshki, a każda osoba ma możliwość wyboru opcji, która najlepiej pasuje do jego gustu.

Zalety okroshka

Większość miłośników tego dania bardzo często zadaje takie pytania jak - Do czego przydaje się okroshka? A ile kalorii ma okroshka? Głównymi składnikami tego dania są kefir, kwas chlebowy i serwatka. Co więcej, ostatni składnik zawiera znacznie więcej przydatnych składników niż inne. A warzywa, mięso lub ryby, które są również częścią okroshki, nasycają organizm białkami i witaminami. Niektórzy dietetycy zalecają nawet swoim pacjentom włączenie okroshki do diety, ponieważ jest to doskonały produkt dietetyczny, który pozwala zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. W tym celu dietetycy zalecają stosowanie diety kefirowej, która nie tylko nasyci organizm witaminami i minerałami, ale także stanie się przyjemnym doświadczeniem.

Kaloryczna zawartość okroshki

Należy zauważyć, że kaloryczność okroshki na kefirze wynosi 50 kcal na 100 gramów, a zawartość kalorii w okroshce na serwatce jest prawie trzykrotnie większa - 130 kcal. Różnica jest dość duża, jednak obie wersje tego dania mogą na długi czas dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych witamin. Ze względu na to, że 100 gramów tego dania zawiera małe kalorie, okroshka jest słusznie uważana za danie dietetyczne. Mimo to zawartość kalorii w okroshce zależy przede wszystkim od tego, z jakich produktów została przygotowana. Rzeczywiście, oprócz warzyw, do okroshki zwykle dodaje się kiełbasę, mięso lub ryby. Te rodzaje okroshki są bardziej pożywne i zawierają od 120 do 150 kcal na 100 gramów produktu.

Włączając do swojej diety takie letnie danie jak okroshka, można nie tylko zjeść przyjemny i smaczny posiłek, ale także nie obciążać żołądka. Okroshka od dawna jest narodową potrawą rosyjską składającą się z kwasu chlebowego, kefiru lub serwatki i drobno posiekanych składników.

50 kcal / 100 g. - na kefirze
120 - 150 kcal / 100 g. - na serum

Zalety chłodnej letniej zupy

Charakterystyczną cechą tego dania jest jego wartość odżywcza, którą uzyskuje się poprzez zawarte w nim produkty np. mięso i jajka. Ponadto okroshka to zupa witaminowa, wzbogacona nie tylko klasycznymi warzywami gotowanymi, ale także świeżymi, takimi jak ogórki, rzodkiewki i zioła. Dzięki zieleni zawartej w jego składzie proces trawienia pokarmu jest znacznie uproszczony. Wiele osób używa okroshki jako niezwykłej przekąski, która może zaostrzyć apetyt przed rozpoczęciem głównego posiłku. Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, że nie należy obawiać się porad dietetyków dotyczących włączenia okroshki do diety. W końcu nawet mięsna wersja okroshki nie doda kobiecie dodatkowych kilogramów, a wręcz przeciwnie, sprawi, że będzie szczupła i zdrowa. A latem piękna sylwetka i zdrowy wygląd to nieodzowne pragnienia prawie każdej kobiety.