Zawartość kalorii w sushi

Według dietetyków sushi to przede wszystkim nie danie japońskie, ale sposób na konserwowanie ryb. Sushi zwykle przygotowuje się z surowej ryby, którą kroi się na małe kawałki, posypuje solą i miesza z ryżem. Wcześniej całą tę mieszankę trzymano pod presją przez kilka miesięcy, po czym można było jeść taką rybę przez dość długi czas. To w Japonii ta metoda konserwowania ryb zyskała największą popularność i popularność. Prawie wszyscy szefowie kuchni zrezygnowali z marynowania ryb i postanowili podawać je gościom na surowo. Tak właśnie wyglądało nowoczesne sushi, jednak dziś proces ich przyrządzania zajmuje tylko kilka minut.

Oprócz tego, że danie to można szybko przyrządzić, szybko nasyca organizm, mimo że zawartość kalorii w sushi jest minimalna.

Określ zawartość kalorii w sushi

Wielu miłośników tego niskokalorycznego dania często zadaje pytania: „Ile kalorii ma sushi? Do czego służy sushi? I ogólnie, czy sushi jest zdrowe? ”

Obecnie istnieje nieskończona ilość przepisów na sushi. Jak wiesz, głównym składnikiem sushi jest ryba surowa lub wędzona. Jeśli oprócz ryżu i ryb sushi zawiera takie składniki, jak japoński omlet, twarożek i awokado, to danie staje się bardziej pożywne. Danie takie jak sushi, którego kalorie osiągają maksymalnie 60 kcal na 100 g, jest również uważane za produkt dietetyczny i jest stosowane w wielu dietach, na przykład w diecie japońskiej . < / p>

Jak ograniczyć kalorie w sushi do minimum

Najłatwiejszym sposobem, aby być usatysfakcjonowanym faktem, że zawartość kalorii w sushi jest tak naprawdę minimalna, jest używanie tylko wegetariańskich bułek, które zwykle zamiast ryb zawierają owoce lub warzywa. Pozostałe składniki są takie same - liście nori i gotowany ryż. Ponadto w niektórych restauracjach sushi podawane jest nie z białym, ale z brązowym ryżem. Jest dużo zdrowszy i bardziej pożywny, a dzięki temu, że brązowy ryż zawiera dość dużą ilość błonnika, człowiek może bardzo szybko poczuć sytość i zachować je przez długi czas.

Zalety japońskiej potrawy

Ważną zaletą sushi i bułek jest ich wartość odżywcza. Po pierwsze, jest doskonałym źródłem, które może dostarczyć organizmowi ludzkiemu zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. W trakcie licznych badań medycznych udowodniono, że dzięki tym kwasom tłuszczowym, które znajdują się w mięsie ryb, znacznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia wysokiego poziomu cukru we krwi i rozwoju chorób układu krążenia. I wodorosty - nori zawiera dość imponujący zestaw najbardziej przydatnych minerałów i witamin, w skład którego wchodzi jod, a także witaminy C, B i A.Ryz jest bezpośrednim źródłem błonnika i użytecznych węglowodanów złożonych.

Przypomnij sobie, że najpopularniejsze dania japońskiej restauracji to sushi z węgorzem, krewetkami, kawiorem z łososia, tuńczykiem, łososiem, marynowaną makrelą i skorupiakami. Najbardziej kaloryczne bułeczki to roladki z dodatkiem awokado, z łososiem i awokado, z węgorzem i awokado „California” i „Kappa maki” - z dodatkiem ogórka.