Zawartość kalorii w twarożku

Twaróg to smaczny i zdrowy produkt otrzymywany w wyniku fermentacji mleka, a następnie usunięcia serwatki. Zawiera głównie wodę i białko mleka. Skład twarogu zależy od jego rodzaju.

Jak przydatny jest twarożek

Ten nabiał zawiera fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby. Te elementy są szczególnie ważne w żywności dla niemowląt. Koncentrat białka mleka jest głównym materiałem do tworzenia komórek. Jogurt, kefir i twarożek są wprowadzane do żywności dla niemowląt przed mlekiem, ponieważ nie powodują alergii i są łatwo przyswajalne. Ale twarożek, którego zalety są niezaprzeczalne, wymaga ostrożności przy wyborze.

Twarożek: korzyści i szkody

Nikt nie powie, kiedy po raz pierwszy zrobiono twarożek, nie zawsze liczono też kaloryczność. Rozwijają się nowoczesne technologie, które przynoszą więcej niż tylko korzyści. Na przykład twarożek jest wytwarzany z mieszanki tłuszczu kokosowego i palmowego, a nie mleka. Okazuje się, że dorastał na palmie? Byłoby zabawnie, gdyby nie szkoda, jaką te tłuszcze wyrządzają organizmowi. Korzyści tylko dla producenta. Tłuszcze nasycone tych olejów wywołują rozwój miażdżycy, otyłości, chorób serca, zakrzepicy naczyniowej z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu. Zdrowie jest ważniejsze, dlatego trzeba uważnie przeczytać skład lub kupić domowy twarożek.

Twaróg jest szeroko stosowany w diecie. Podstawą skutecznej diety mlecznej są sfermentowane produkty mleczne. Jako uzupełnienie diety 6-płatkowej proponujemy również twarożek. Nawet ograniczając się w żywieniu, możesz łatwo ugotować wiele smacznych rzeczy z twarogu. Takie przepisy można znaleźć w książce kucharskiej początkującej i doświadczonej gospodyni domowej.

Twaróg zawiera substancje przeciwbakteryjne, które hamują rozwój bakterii gnilnych, normalizując mikroflorę jelitową. Laktoza jest przekształcana w kwas mlekowy pod wpływem bakterii kwasu mlekowego, zwiększając tym samym wchłanianie fosforu, wapnia z twarogu.

Skład twarogu niskotłuszczowego:

  • tłuszcz - 0,5 g
  • białka - 23 g
  • węglowodany - 3,4 g
  • sacharydy - 3,4 g
  • popiół - 1,2 g
  • tłuszcz nienasycony - 0,4 g
  • cholesterol - 2 mg
  • kwasy organiczne - 1,3 g
  • woda - 71 g

Skład domowego twarożku (tłusty):

  • tłuszcz - 18 g
  • białka - 17 g
  • węglowodany - 2,9 g
  • sacharydy - 2,9 g
  • popiół - 1 g
  • tłuszcz nienasycony 10,7 g
  • cholesterol - 61 mg
  • kwasy organiczne - 1,3 g
  • woda - 61 g

Ile kalorii ma twarożek

To zależy od rodzaju twarogu. Na przykład zawartość kalorii w domowym twarożku wynosi 230 kilokalorii na 100 gramów. Do jego produkcji należy używać pełnego mleka, a zawartość tłuszczu w takim produkcie wynosi 18%. Nie nadaje się do odżywiania, chociaż jest bardzo przydatny.

230 Kcal / 100 g. - strona główna

Ale niskotłuszczowy twarożek, którego zawartość kalorii wynosi 105 kilokalorii na 100 gramów, sprawia, że ​​jest on bardziej popularny wśród smakoszy. Zawiera wszystkie te same zdrowe składniki co tłusty twarożek, ale nie zaszkodzi diecie.

105 Kcal / 100 g. - bez tłuszczu

Oprócz tłuszczu i bez tłuszczu istnieje również opcja pośrednia - odważny twarożek. Jego zawartość kalorii wynosi 164,2 kilokalorii na 100 gramów. Tłuszcz w takim produkcie to 9 gramów, białka - 18, a węglowodany - 3 gramy.

Istnieje również soda kalcynowana, która jest produkowana z chlorkiem wapnia. Mleko jest z nim fermentowane. Każdy może wybrać smaczny i zdrowy produkt dostosowany do zawartości tłuszczu.