Zawartość kalorii w ryżu

Jak wiesz, ryż cieszy się ogromną popularnością wśród osób odchudzających się, wiele diet pozwala na jego stosowanie, na przykład dieta 6 płatków, a nawet istnieje dieta ryżowa specjalnie stworzona na bazie ryżu. Dlaczego ryż jest tak popularny? Ile kalorii ma ryż? A do czego służy ryż?

Ryż: kalorie

Калорийность сырого белого риса составляет целых 360 ккал на 100 грамм продукта. Będziesz zaskoczony: dlaczego w takim razie ryż jest tak popularny wśród odchudzających się? Ale o to chodzi: jemy gotowany ryż, którego kaloryczność wynosi tylko 140 kcal na 100 gramów! Zgadzam się, różnica jest więcej niż namacalna!
Jednak zawartość kalorii w gotowanym ryżu będzie tak przyjemna tylko wtedy, gdy ugotujesz ryż w zwykłej wodzie bez dodatku oleju, innego tłuszczu, kostek bulionowych lub przypraw. Taki ryż będzie doskonałym dodatkiem, a nawet osobnym daniem dla odchudzających się, bo nabrzmiałe od wody ziarna doskonale wypełnią żołądek i dadzą uczucie sytości.
Również dobrą dietą na bazie ryżu do utraty wagi będzie pilaw warzywny, którego kaloryczność wynosi około 185 kcal na 100 gramów, ale silnie zależy to od przepisu, według którego gotujesz pilaw i jakie warzywa tam dodajesz. Ale na pilaw z mięsa należy podchodzić znacznie ostrożniej: 287 kcal na 100 gramów produktu może spowodować poważne uszkodzenie sylwetki, zwłaszcza jeśli nie znasz środków.

Ryż: korzyści i szkody

Oczywiście pośród tego, z czego słynie ryż, kalorie nie są najważniejsze. Nie mniej ważne są dobroczynne właściwości ryżu, za który uwielbiają go nie tylko odchudzający się, ale także lekarze, którzy w celu poprawy zdrowia zalecają swoim pacjentom dodanie ryżu do swojej diety.

Witaminy w ryżu zawierają szeroką gamę witamin, z których najważniejsze to witaminy B2 i B6, które wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają strukturę skóry. Nie można pominąć witamin E i PP, a także tiaminy i niacyny, które również znajdują się w ryżu. Ryż to nie mniej przydatne i niezwykle ważne aminokwasy, których zawiera aż osiem! Te zdrowe płatki są również bogate w tak ważne pierwiastki śladowe, jak żelazo, cynk, jod i fosfor.

Zaletą ryżu jest również to, że ponad 7% tego wspaniałego produktu to białko, które jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale białko to nie zawiera glutenu - substancji, która u wielu osób wywołuje silne alergie. A lecytyna w ryżu pomoże zaktywizować aktywność mózgu - na pewno przyda się studentom podczas sesji!
Ryż jest również bardzo przydatny dla osób cierpiących na problemy jelitowe: oligosacharyd zawarty w tym niezwykle pożytecznym zbożu pomoże normalizować pracę jelit. Kwas gamma-aminomasłowy wchodzący w skład ryżu pomaga w normalizacji ciśnienia krwi, a dzięki zawartemu w nim potasowi ryż może również działać jako neutralizator soli.
Jednak, podobnie jak inne produkty spożywcze, te niezwykle zdrowe płatki są dobre z umiarem! W końcu ryż praktycznie nie zawiera sodu, który jest znany z tego, że pomaga zatrzymać wodę w organizmie. Oznacza to, że długotrwałe spożywanie ryżu w dużych ilościach grozi odwodnieniem organizmu! Dlatego każdy, kto planuje rozpocząć ryżową lub inną dietę bogatą w ryż, zdecydowanie powinien skonsultować się z lekarzem przed zrobieniem tego. W końcu twoje zdrowie to jedno!