Pomidor kaloryczny

Pomidor to po prostu idealny produkt na odchudzanie, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. Na przykład wartość odżywcza jednego świeżego 100-gramowego pomidora wynosi w przybliżeniu:

  • калории – 19-20 кКал,
  • węglowodany - 4,2 grama.
  • białka - 0,61 g.
  • tłuszcze - 0,2 g.
  • popiół - 0,71 gr.
  • błonnik pokarmowy - 0,9 g
  • skrobia - 0,32 gr.
  • woda - 93,5 g.

Ponieważ pomidor ma bardzo niską zawartość kalorii, nie jest zaskakujące, że dietetycy opracowali ogromną liczbę diet opartych na tym pysznym i pięknym warzywu. Jednak odpowiadając na pytanie, ile kalorii ma pomidor, należy wziąć pod uwagę, że zawartość kalorii pomidora może być inna. Na przykład najbardziej pożywne są pomidory w puszkach, ponieważ 100 gramów pomidorów w puszkach zawiera 20 kcal. 100 gram kiszonych lub marynowanych pomidorów zawiera 16 kcal. Zawartość kalorii zmienia się również po obróbce cieplnej. Tak więc smażone pomidory zawierają około 15 kcal, duszone, pieczone i gotowane - 14,2 kcal. Najbardziej niskokaloryczne pomidory to pomidory szklarniowe, zawierają tylko 14 kcal.
Różnica w kaloriach jest oczywiście niewielka, więc dla tych, którzy są przyzwyczajeni do liczenia kalorii, pomidor jest idealnym produktem na odchudzanie.

Jednak pomidor to nie tylko smaczne i niskokaloryczne warzywo, a dokładniej jagoda, ale bardzo, bardzo przydatny dla naszego zdrowia produkt. Ponieważ zawiera niesamowitą ilość witamin i minerałów.
Minerały w pomidorach: potas, żelazo, bor, chrom, jod, wapń, sód, kobalt, nikiel, magnez, fosfor, siarka, chlor, mangan, cynk, miedź, fluor, molibden, rubid.
Główne witaminy w pomidorach: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, H, PP.
Aby odpowiedzieć na pytanie: „Jakie witaminy są w pomidorach?” Bardziej szczegółowo i wyczerpująco, należałoby sporządzić długą listę. Pomidory zawierają również: pektynę, glukozę, fruktozę, kwas cytrynowy, winowy, jabłkowy, kwas szczawiowy, przeciwutleniacze.

Pomidory są dobre i złe

Ze względu na bogatą zawartość minerałów, witamin i innych składników odżywczych pomidory są niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Więc do czego służą pomidory:

  • Normalizują metabolizm, poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, układu krążenia, działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, odmładzają skórę i spowalniają procesy starzenia.
  • Pomidory są doskonałym naturalnym środkiem przeciwdepresyjnym i mogą wzmocnić uszkodzony układ nerwowy.
  • Picie soku pomidorowego pomaga zwiększyć poziom hemoglobiny, obniżyć ciśnienie krwi i obniżyć poziom cholesterolu.
  • Niektórzy lekarze zalecają młodym matkom umiarkowane jedzenie pomidorów w celu poprawy laktacji.

Pomidory, których dobroczynne właściwości od dawna doceniają lekarze i dietetycy, zawierają również niesamowity pigment - likopen. Ten pigment nadaje pomidorom intensywny czerwony kolor i jest lepiej wchłaniany przez organizm podczas obróbki cieplnej. Zdaniem naukowców likopen zatrzymuje podział komórek nowotworowych, a także procesy mutacji DNA.

Niestety pomidory, podobnie jak wiele innych produktów, mają swoje przeciwwskazania do stosowania. Tak więc pomidora, którego zalety są oczywiste, należy jednak stosować ostrożnie w zaostrzaniu chorób żołądkowo-jelitowych. W tym okresie nadal lepiej jest przestrzegać oszczędnych diet terapeutycznych, takich jak dieta na zapalenie trzustki lub dieta na zapalenie żołądka. Nie musisz dać się ponieść tym warzywom i osobom z kamicą żółciową, ponieważ pomidory mają silny środek żółciopędny i mogą powodować uwalnianie kamieni. Pomidory solone, marynowane i konserwowane są przeciwwskazane dla osób z nadciśnieniem i chorobami serca i naczyń krwionośnych.