Zawartość kalorii w surowej marchwi

Marchew to roślina, która w pierwszym roku życia tworzy korzenie, a w drugim krzew nasienny z nasionami. Surowe marchewki są spożywane w wielu krajach na całym świecie na kontynentach, takich jak Eurazja, Afryka, Australia i Ameryka. Popularność marchwi wynika z faktu, że do jej uprawy nie są potrzebne specjalne warunki, a jej zalety są namacalne dla organizmu.

Zawartość kalorii w surowej marchewce

Surowa marchewka ma wartość energetyczną 32 kcal. Dzięki temu można go zjeść nie tylko w „bezpiecznym” czasie (rano), ale także w nocy. Biorąc pod uwagę, ile kalorii ma surowa marchewka, takiej przekąski o każdej porze dnia nie da się poprawić.

Skład surowej marchwi

Dietetycy zalecają codzienne włączanie tego zdrowego warzywa do diety. Zawiera witaminy z grupy B, karoteny, kwas askorbinowy, olejki eteryczne, lizynę, cysteinę, prol, leucynę, fosfor i wiele innych przydatnych substancji. Marchew to jeden z liderów wśród warzyw i owoców pod względem zawartości karotenu (ustępuje tylko rokitnikowi). Dodatkowo zawiera duże ilości magnezu i wapnia. Biorąc pod uwagę niski koszt tego warzywa, jego stosowanie w żywności jest uzasadnione. Świeża marchew jest dostępna o każdej porze roku, a aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na karoten, wystarczy spożywać 200 gramów marchwi dziennie.

Ile kalorii ma surowa marchewka i jaka jest ich przydatność

Surowa marchew jest uważana za niskokaloryczną i ma niski indeks glikemiczny. Marchew może poprawić stan organizmu w wielu chorobach, między innymi zapaleniu oskrzeli, anemii, chorobach układu krążenia, problemach ze wzrokiem. Ponieważ marchew jest bogata w witaminy z grupy A, dobrze wpływa na wzrok. Dla lepszego przyswajania składników odżywczych zaleca się spożywanie marchwi (podobnie jak innych warzyw zawierających karoten) z olejem roślinnym lub kwaśną śmietaną, ponieważ karoten wchłania się razem z tłuszczami.

Kaloryczność surowej marchwi pozwala na ich codzienne spożywanie i obserwowanie działania żółciopędnego, aptseptycznego, przeciwbólowego, przeciwzapalnego i przeciwrobaczego. Regularne spożywanie marchwi w pożywieniu może poprawić apetyt, ożywić organizm i zmniejszyć negatywny wpływ antybiotyków na organizm człowieka. Jednym z powszechnych składników letnich lekkich sałatek stała się surowa marchewka, której kaloryczność cieszy każdego, kto monitoruje dietę i kontroluje wagę.

Codzienne spożywanie surowej marchwi wpływa nie tylko na stan wewnętrzny, ale także zewnętrzny organizmu. Cera jest poprawiona i wyrównana, skóra staje się mniej problematyczna, a paznokcie i włosy nabierają siły. Teraz paznokcie się nie łamią, ao wypadaniu włosów można zapomnieć. Surowa marchew poprawia odporność, uodparniając organizm na przeziębienia. Nie przesadzaj jednak z surową marchewką, ponieważ może to wywołać reakcję alergiczną organizmu. Konsekwencjami mogą być senność, ból głowy i nudności.

Zastosowania surowej marchewki do gotowania

Jednym z ulubionych składników sałatek i przekąsek jest surowa marchewka. Jego zawartość kalorii to zaledwie 32 kcal, dzięki czemu można go stosować zarówno jako składnik pomocniczy, jak i główny składnik. Dobrze komponuje się z jabłkami, burakami, olejem roślinnym, śmietaną i wieloma innymi składnikami. Świeżą marchewkę można jeść oddzielnie od innych pokarmów, ale w tym przypadku karoten nie zostanie wchłonięty przez organizm.