Ile kalorii jest w jajku

Jajka są bardzo popularne w różnych dietach i systemach żywieniowych. Są jednymi z niewielu produktów pochodzenia zwierzęcego, które są dozwolone w celach żywieniowych lub odchudzających. Czy naprawdę możesz jeść jajka podczas diety?

Jajka nie są częścią niektórych diet ze względu na wysoką zawartość kalorii. Ile kalorii jest w jajku? Zależy to od rodzaju, wielkości i pochodzenia jaja. W przypadku jaj kurzych średnia zawartość kalorii zwykłego jajka wynosi 70 kcal. Z czego to:

  • Białko: 17-20 kcal
  • Żółtko: 50-55 kcal.

Jajka są używane w tych dietach:

  • jajko
  • japoński
  • pomarańczowy
  • francuski itp.

Prawie wszystkie diety nie zalecają spożywania śniadań lub kolacji około dwóch jajek. Obliczając wartość energetyczną okazało się, że zawartość kalorii w gotowanym jajku wynosi 65-70 kcal, jeśli jajka sadzone - dodaje się kalorie, a ich liczba sięga 130-170 kcal.

Aby obliczyć, ile kalorii ma jajko sadzone, musisz znać zawartość kalorii w oleju lub tłuszczu używanym do smażenia. Wynik obliczeń może osiągnąć 200 kcal, jeśli jajka są smażone na pieczonym smalcu. Jajko sadzone praktycznie nie jest stosowane w diecie, której zawartość kalorii przekracza 170 kcal. Lepiej jest wziąć jajka gotowane lub surowe, których kaloryczność jest 2-3 razy mniejsza i można zjeść 2 rzeczy.

Niektóre diety jajeczne określają sposób gotowania jajek: na miękko lub na twardo. Jeśli ugotujesz dwa jajka na różne sposoby i porównasz, ile kalorii zawiera każde jajko na twardo, otrzymasz ten sam wynik. Gotowanie ma niewielki wpływ na zawartość kalorii. Dobrze ugotowane żółtko może stracić kilka kalorii, co nie wpłynie na ogólną sylwetkę.
W dietach terapeutycznych stosuje się głównie jajo kurze, które ma mniej kalorii niż jaja gęsie lub kacze. Jaja kurze są niedrogie i niedrogie. Jaja przepiórcze można porównać do jaj kurzych. Jaja przepiórcze mają przewagę w składzie chemicznym żółtka.

Jaja kurze: korzyści i szkody

Korzyści:

  • Jaja kurze zawierają cholesterol. Jest całkowicie bezpieczny, ponieważ jajko zawiera lecytynę, która zapobiega gromadzeniu się blaszek cholesterolu. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, powinieneś ograniczyć się do jedzenia jajek.
  • W diecie nie łącz jaj kurzych z tłuszczami zwierzęcymi. Staraj się używać ich z ziołami i warzywami, zbożami lub zupami. Sprawdź spożycie błonnika, jest to konieczne, jeśli w diecie są jajka.
  • Jajka są bogate w witaminę A, która jest bardzo korzystna dla wzroku: zapobiega pojawianiu się zaćmy, odbudowuje nerw wzrokowy i poprawia stan siatkówki. I jeszcze 11 witamin w białku i żółtku;
  • Kwasy tłuszczowe regulują metabolizm, bez wystarczającej ilości kwasów metabolizm jest zaburzony, co prowadzi do przyrostu masy ciała.

Szkoda:

  • nadużywanie zwiększa poziom cholesterolu;
  • Jajka sadzone mają negatywny wpływ na wyściółkę żołądka. Niedopuszczalne jest używanie ich z wrzodami;

65–70 kcal / 100 g. - gotowane
130-170 kcal / 100 g. - smażone

Wniosek: jajka najlepiej spożywać na surowo lub gotowane. Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie stają się tłuste ani nie gromadzą się.