Калорийность клубники

Truskawki to najpopularniejsza czerwona jagoda kojarzona z miłością i pasją. Jest bardzo smaczny, o wyjątkowym aromacie.

Zalety truskawek

Pod względem składu truskawki, których użyteczne właściwości nie ustępują innym jagodom, są bardzo bogate w witaminy i minerały. Każde 100 gramów zawiera około 87 gramów wody, 0,4 grama białka i 0,2 grama tłuszczu. Zaletą truskawek są również kwasy organiczne (askorbinowy i nikotynowy), błonnik, którego potrzebuje organizm. Jakie witaminy mają truskawki? To przede wszystkim witamina C, witaminy A, P, E oraz z grupy B (B1, B6, B2, B3). Zawarty w czerwonej jagodzie oraz mikro-, makroelementy: żelazo, użyteczny jod, sód, wapń, bor i fosfor. W jego skład wchodzą także przeciwutleniacze, które spowalniają utlenianie związków organicznych, które neutralizują szkodliwe rodniki i pomagają organizmowi zachować młodość. Tak więc truskawka wydziela witaminy wraz ze swoim wyśmienitym smakiem.

Zalety tej czerwcowej jagody to nie tylko witaminy i pierwiastki. Jest świetny sposób na odchudzanie - dieta truskawkowa, która ma tylu fanów, co lato . Obie opierają się na przyjemnym procesie robienia sobie ulubionego owocu. Co może być smaczniejszego niż taka dieta? Mangan zawarty w truskawkach pomaga spalać tłuszcz. Odmawiając mąki, napojów alkoholowych i przestrzegając diety truskawkowej, możesz poprawić swoją sylwetkę na letnie wakacje. Przez tydzień tej diety (już nie jest to zalecane) całkiem możliwe jest zrzucenie 3-5 kilogramów.

Truskawki są również wykorzystywane w kosmetyce. Maseczki na bazie truskawek wysuszają trądzik, pomagają przy rozszerzonych porach skóry tłustej. Ekstrakt z truskawek stanowi uzupełnienie wielu szamponów, żeli do kąpieli i pod prysznic, kremów, balsamów i toników. Można umówić się na sesję w salonie kosmetycznym oraz w domu, nakładając masę truskawkową na twarz i szyję. Po kilku minutach skóra stanie się świeższa i bardziej aksamitna.

Zawartość kalorii w truskawkach

Dla zainteresowanych pytaniem, ile kalorii mają truskawki, miło będzie wiedzieć, że jest ich niewiele. 38 kilokalorii na 100 gramów sprawia, że ​​jagoda jest rozpuszczalna nawet dla osób obserwujących wagę. Można ją jeść, wzbogacając organizm w witaminy, zarówno świeże latem, jak i mrożone zimą. Również pyszne galaretki, dżemy, konfitury, lody, kompoty, jogurty, wszelkiego rodzaju desery truskawkowe. Tak więc truskawka pozwala nie liczyć kalorii, ale po prostu cieszyć się smakiem. Znajduje również zastosowanie w wyrobach cukierniczych, likierach, nalewkach, sałatkach owocowych, czekoladzie, wypiekach, sokach, a nawet lekarstwach. Tradycyjna medycyna odnosi się również do leczniczych właściwości truskawek w leczeniu anemii, miażdżycy, niedokrwienia, nadciśnienia i innych schorzeń. Ma właściwości redukujące jagody i cukier, przeciwzapalne i napotne.

Niestety, są przeciwwskazania. Truskawki są silnym alergenem. Nie jest zalecany przy kolce żołądka, zapaleniu żołądka, chorobie wrzodowej żołądka i przewlekłym zapaleniu wyrostka robaczkowego. Dzieci i kobiety w ciąży powinny ostrożnie jeść truskawki, dozując porcje.

Owszem, królową letnich jagód jest truskawka, której właściwości nie da się umniejszyć. A to nie wszystko, do czego ta jagoda jest przydatna.