Калорийность клубники
Truskawki to najpopularniejsza czerwona jagoda kojarzona z miłością i pasją. Jest bardzo smaczny, o wyjątkowym aromacie.
Zalety truskawek
Pod względem składu truskawki, których użyteczne właściwości nie ustępują innym jagodom, są bardzo bogate w witaminy i minerały. Każde 100 gramów zawiera około 87 gramów wody, 0,4 grama białka i 0,2 grama tłuszczu. Zaletą truskawek są również kwasy organiczne (askorbinowy i nikotynowy), błonnik, którego potrzebuje organizm. Jakie witaminy mają truskawki? To przede wszystkim witamina C, witaminy A, P, E oraz z grupy B (B1, B6, B2, B3). Zawarty w czerwonej jagodzie oraz mikro-, makroelementy: żelazo, użyteczny jod, sód, wapń, bor i fosfor. W jego skład wchodzą także przeciwutleniacze, które spowalniają utlenianie związków organicznych, które neutralizują szkodliwe rodniki i pomagają organizmowi zachować młodość. Tak więc truskawka wydziela witaminy wraz ze swoim wyśmienitym smakiem.
Zalety tej czerwcowej jagody to nie tylko witaminy i pierwiastki. Jest świetny sposób na odchudzanie - dieta truskawkowa, która ma tylu fanów, co lato . Obie opierają się na przyjemnym procesie robienia sobie ulubionego owocu. Co może być smaczniejszego niż taka dieta? Mangan zawarty w truskawkach pomaga spalać tłuszcz. Odmawiając mąki, napojów alkoholowych i przestrzegając diety truskawkowej, możesz poprawić swoją sylwetkę na letnie wakacje. Przez tydzień tej diety (już nie jest to zalecane) całkiem możliwe jest zrzucenie 3-5 kilogramów.
Truskawki są również wykorzystywane w kosmetyce. Maseczki na bazie truskawek wysuszają trądzik, pomagają przy rozszerzonych porach skóry tłustej. Ekstrakt z truskawek stanowi uzupełnienie wielu szamponów, żeli do kąpieli i pod prysznic, kremów, balsamów i toników. Można umówić się na sesję w salonie kosmetycznym oraz w domu, nakładając masę truskawkową na twarz i szyję. Po kilku minutach skóra stanie się świeższa i bardziej aksamitna.
Zawartość kalorii w truskawkach
Dla zainteresowanych pytaniem, ile kalorii mają truskawki, miło będzie wiedzieć, że jest ich niewiele. 38 kilokalorii na 100 gramów sprawia, że jagoda jest rozpuszczalna nawet dla osób obserwujących wagę. Można ją jeść, wzbogacając organizm w witaminy, zarówno świeże latem, jak i mrożone zimą. Również pyszne galaretki, dżemy, konfitury, lody, kompoty, jogurty, wszelkiego rodzaju desery truskawkowe. Tak więc truskawka pozwala nie liczyć kalorii, ale po prostu cieszyć się smakiem. Znajduje również zastosowanie w wyrobach cukierniczych, likierach, nalewkach, sałatkach owocowych, czekoladzie, wypiekach, sokach, a nawet lekarstwach. Tradycyjna medycyna odnosi się również do leczniczych właściwości truskawek w leczeniu anemii, miażdżycy, niedokrwienia, nadciśnienia i innych schorzeń. Ma właściwości redukujące jagody i cukier, przeciwzapalne i napotne.
Niestety, są przeciwwskazania. Truskawki są silnym alergenem. Nie jest zalecany przy kolce żołądka, zapaleniu żołądka, chorobie wrzodowej żołądka i przewlekłym zapaleniu wyrostka robaczkowego. Dzieci i kobiety w ciąży powinny ostrożnie jeść truskawki, dozując porcje.
Owszem, królową letnich jagód jest truskawka, której właściwości nie da się umniejszyć. A to nie wszystko, do czego ta jagoda jest przydatna.